EDISYON:

Baykal: AB'ye girememek dünyanın son değil

Aa
00:007/12/2006, Perşembe
G: 7/12/2006, Perşembe
Yeni Şafak
Baykal: AB'ye girememek dünyanın son değil
Baykal: AB'ye girememek dünyanın son değil

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Avrupa Birliği'ne olursa gireriz, olmazsa girmeyiz, giremedikse dünyanın sonu gelmez” dedi.

Özel bir televizyon kanalında yayınlanan “Özel Gündem” adlı programa katılan Deniz Baykal, çeşitli konulara ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Baykal, AB konusundaki düşüncelerini açıklarken hükümete, “Bize yapılan muameleyi lütfen örtbas etmeye çalışmayalım, Türkiye'ye yapılan muameleyi vatandaş görmezlikten gelir derseniz yanlış yaparsınız” diye seslendi.

Büyük devletlerle iş yapmanın çok riskli olduğunu da anlatan Baykal, “İstikrarımızı koruyarak, büyük ve güçlü devlete hayır denilebilir, ama onu aldatmayacaksınız. Bu konuda samimiyet ve dürüstlük esastır” dedi.

Kıbrıs konusunda da taviz verildiği zaman arkasından başka isteklerin geleceğinin bilinmesini de isteyen Baykal, “Türkiye, ekonomisini, hukukunu, demokrasisini geliştirecektir. Biz etrafımıza bakacağız. Biz AB'ye olursa gireriz, olmazsa girmeyiz, girmedikse dünyanın sonu gelmez” diye konuştu.

“EKONOMİ YENİ SORUNLAR GELİŞTİRİYOR”

Enflasyonun tek haneli rakama düşmesinden mutlu olup olmadığının sorulması üzeri de Baykal, şunları söyledi:

“2005 yılı sonuna kadar enflasyonu düşürme politikası işlemiştir, enflasyon yüzde 70'den yüzde 30'a düşürülerek bu hükümete devredildi. İniş trendi 2006'da sürdürülmüştür, memnuniyet vericidir, sevindiricidir. Ama şimdi Türkiye ekonomisi yeni sorunlar geliştiriyor. Ben fotoğrafı çekiyorum, kanayan bir ekonomi var. Bu gerilim, kırılmayla sonuçlanır. Cari açığı taşıyamaz Türkiye.”

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

CHP Genel Başkanı Baykal, “Cumhurbaşkanı seçiminde CHP çok hassas davranıyor, bu konuyu bu kadar önemsemesinin nedeni nedir?” şeklindeki bir soruya şu karşılığı verdi:

“Çankaya, önemsiz de biz mi önemli sayıyoruz, diye düşünmek yanlış.

Cumhurbaşkanlığı, dengeyi sağlama ya da bozma şansına sahip en kritik noktadır. Hükümetin, meclisin, yargının, üniversitelerin uyum içerisinde çalışmasını sağlayacak, hiç birisinin doğrudan uzantısı olmayacak bir noktadır. Temsil işlevi ve sorumluluğu vardır. Anayasa Mahkemesi rejimin supabıdır. Yargı politize olsa ne olur, üniversiteler politize olsa ne olur? Cumhurbaşkanlığı korunacak bir makamdır. Cumhurbaşkanlığına bir çatışma sirayet ederse, sorun doğar.

Cumhurbaşkanı seçilecek kişi, görmüş geçirmiş, belli bir anlayışa yükselmiş, sıcak siyasetin gergin ortamının üzerine çıkmış, anayasaya inanan, her birisini birbiriyle uzlaştırmaya gayret edecek, belli bir kesimi değil, tümünü temsil edecek bir şahsiyet olacaktır ve bu kişi bulunacaktır.”

Baykal, kendi kanaatinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olacağı yolunda olduğunu da ifade ederek, şunları kaydetti:

“TÜSİAD, bu işin dışında dur dedi. Mustafa Koç, Güler Sabancı da bunu söyledi, belki TOBB da diyecek. Sayın Erdoğan'la husumet içindeler mi? Ne münasebet. (Bu sıkıntı yaratır) diyorlar, (Yapma) diyorlar. Bunu kim diyor, AKP'ye oy verenlerin çoğu da diyor. Tayyip Bey bunu neden değerlendirmiyor. Tayyip Beyin bu arayışı doğru değil. Bu nedenle ben olmaması gerektiğine inanıyorum. Ben her Türk vatandaşının cumhurbaşkanı olmasına saygı duyuyorum. Tayyip beyinkine de duyuyorum. Ama emrivaki ile oldu bittiyle, 5 yıl önce yapılmış seçimle, 5 yıl sonra oldu bittiye getirip çözme doğru olmaz. Bu ortamda cumhurbaşkanı seçilmek istiyorsan, yüzde 65'le uzlaşma sağlayacaksın. Uzlaşmayla olur, toplum rahatlar. (Yok kardeşim kiminle uzlaşacağım) diyorsan, o zaman yapman gereken şey, cumhurbaşkanı seçiminden önce genel seçime gidersin. (Bu isteğimi yerine getirecek desteği bekliyorum) dersin. Cumhurbaşkanının seçilmesi, 5 yıl önceki seçimin sağladığı olanakla demokratik açıdan da doğru değil. Buna rağmen (olacağım) demek benim siyaset anlayışım içinde doğru değil.”

Başbakan Erdoğan'nın Nisan ayında yapılacak olası bir erken seçimden de 300-400 milletvekili ile yeniden seçimi kazanması halinde bile Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığını kabul edip etmeyeceği sorusuna ise, Baykal, “Nisan ayında seçimi yap, o meclis yapısı içerisinde, kim seçilirse seçilsin buna itiraz etme hakkımız yoktur artık” karşılığını verdi.

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.