Avrupa Komisyonu'nun yayınlayacağı ilerleme raporu öncesi, 'olası bir tren kazasını' önlemek için uyarılarıyla Ankara'ya gelen Olli Rehn, AB'nin uyguladığı çifte standart ve talepler konusunda tepki aldı.
Müzakerelerin yıldönümü olan 3 Ekim'de 3 günlük ziyaret için Türkiye'ye gelen AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, verdiği uyarılardan çok, aldığı tepkiler ile gündeme geldi. Avrupa Komisyonu'nun bu sene sonuna kadar yayınlayacağı ilerleme raporu öncesi Türkiye'ye yaptığı 3 günlük çalışma ziyaretinde hükümeti özellikle ifade özgürlürlüğü ve 301. madde konusunda uyaran Rehn, yaptığı tüm temaslarda AB'nin çifte standartları ve sevimsiz çıkışları nedeniyle tepki aldı. Rehn, temaslarının son gününde bugün biraraya geldiği TBMM Başkanı Bülent Arınç'tan da yine AB'yi uyaran mesajlar aldı.
Rehn'i kabul eden Arınç'ın, anketlerde AB'ye desteğin azalmasında AB'nin hataları olduğunu belirterek, "Türkiye'deki AB desteğinin düşmesinin nedeninin, AB'nin Türkiye'nin üyeliğine uyguladığı çifte standart olduğunu görüyoruz. Avrupa Parlamentosundan her gün farklı bir ses duyuyoruz. Asla akla hayale gelmeyen konuların, ilerleme raporlarına girdiğini görüyoruz. Siyasi taleplerin gerçek kritermiş gibi önümüze konduğunu görüyoruz. Yani Avrupa bize, 'ölümü gösterip, hastalığa razı olun' diyor" diye konuştu.
TBMM Başkanı Arınç, AB'nin uyguladığı çifte standartlara örnek verirken, "Sayın Rehn, bu konular artık bizi çok yordu. Size iki örnek vereceğim. AB'nin kendisine bakmadan Türkiye'den her şeyi talep edebileceğini gösteren iki örnek. TCK'nın 301'inci maddesinin değiştirilmesini veya kaldırılmasını istiyorsunuz. Şimdi size diyorum ki Hollanda'ya, Fransa ve İsviçre'ye bakın. Hollanda da Ermeni soykırımını inkar ettiği için Türk kökenli siyasetçilerin politika yapmaları engellendi. Fransa'da soykırımı reddetmek suçtur. Burada bir çelişki vardır. Avrupa'da olan bir şeyin, Türkiye'de olmasına karşı çıkıyorsunuz" dedi.
Arınç, "Şimdi AB üyesi Yunanistan'a bir bakın. Yunanistan'da aynı haklar bulunmuyor. Orada bulunan Türk kökenli azınlıkların vakıfları aynı haklara sahip değiller. Oradaki Türkler aynı taleplerde bulunuyorlar ama Yunanistan bunu reddediyor. Şimdi Yunanistan'ın reddettiği bir şeyi bizim kabul etmemizi istiyorsunuz. İşte Sayın Rehn, bizim AB'ye olan inancımızı ve güvenimizi etkileyen çifte standart davranışlar bunlardır. Halkımızın hevesini ve heyecanını kırmayın" diye konuştuğu öğrenildi.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de 3 günlük temasları sırasında en çok ifade özgürlüğü ve 301. maddenin kaldırılması için talepte bulundu. Yaptığı her ikili temasta mutlaka bu konulara değinen Rehn'e AK Partili Yaşar Yakış'ın 'salatalık boyunu tartışırken 301 de nereden çıktı" diyerek tepki göstermişti. , AB'nin görüşlerini, olumlu ya da olumsuz, aktarmanın görevinin bir parçası olduğunu belirten Rehn, 'Üyelik süreciyle ilgili Türkiye'de insanların sinirlerine hakim olması gerekir. Sorunları konuşarak halletmek gerekir. Herkesin sakin ve sağduyulu hareket etmesi ve diyalog içinde olması gerekir. Aksi takdirde problemleri çözemeyiz ve ilerleyemeyiz' dedi. Rehn, 3 günde yaptığı temasların çok yararlı geçtiğini ve Türkiye'den umutlu ayrıldığını da sözlerine ekledi.