İthalat için döviz bulamayınca fabrikatör oldu

Fahri Sarrafoğlu
00:003/10/2006, Salı
G: 3/10/2006, Salı
Yeni Şafak
İthalat için döviz bulamayınca fabrikatör oldu
İthalat için döviz bulamayınca fabrikatör oldu

1962 yılından itibaren ağaç işleme makinaları üretiminde ihtisaslaşmaya yönelik yatırım hamlesine girişen Sabri Yaman, ülkemizde ilk kez 110'luk ve 120'lik arabalı şerit makinaları-parke makinaları üretti.

1950'den 1980 yılına kadar ülkemizde yaşanan döviz kıtlığı ve 70 cente muhtaç olduğumuz dönemlerde Türkiye'de ihtiyac duyulan birçok makine üretilemediği gibi döviz yokluğundan ithal dahi edilemiyordu. İşte Sabri Yaman'da bu ihtiyaçlara cevap vermek için o günlerde Türkiye' yapılmamış bir çok yeni makineyi üreterek Türkiye'deki kereste sanayiinin gelişmesini sağladı. 1962 yılından itibaren ağaç işleme makinaları üretiminde ihtisaslaşmaya yönelik yatırım hamlesine girişen Sabri Yaman, ülkemizde ilk kez 110'luk ve 120'lik arabalı şerit makinaları, parke ve kontraplak soyma makinaları, profil makinaları, yatar freze ve yatar daire makinaları üreterek ürün yelpazesini genişletti. Firmanın ikinci kuşak yöneticilerinden Cevat Yaman, Türkiye'de ilk kez set halinde parke makinaları imalatını gerçekleştirdiklerini dile getirerek bugün hem yurtiçinde hem de yurtdışında aranan markalar arasına girdiklerini kaydetti.


Her 6 ayda bir değişiklik gerekiyor

Babasının yaptığı planya makinesini yaklaşık 40 yıl sattıklarını ama bugün nerdeyse her 6 ayda bir makinelerde değişiklik yapmak gerekiyor, diyerek Ar-Ge'ye ne kadar önem verdiklerini kaydeden Yaman, devamla şöyle konuştu: "Yani devamlı makinelerin üstünde çalışma yapmak lazım. Eskiden sadece Avrupa'yı izlerdik. Şimdi Uzakdoğu'yu da izlemek lazım. Kısacası daha çok ekip 1990'lardan sonra dışarıdan gelen ucuz parke ve makinelerle birlikte sektörün daralması ile birlikte spot piyasasının canlanmaya başladığını kaydeden Cevat Yaman, "Ülkede büyük bir işsizlik ortaya çıktı, fabrikalar teker teker kapanmaya başladı. Spot kaliteli parke yapımını harekete geçirdi.


Az elemanla çok üretim

"Fabrikalar az elemanla, çok üretim yapabilecekleri sistemleri işletmelerine kazandırmalıdırlar" diyen Yaman "Böylece maliyetleri azalacaktır. Elbette sektöre gerekli desteklerin verilmesi de şarttır; biz de imalat sektörü içerisinde yer aldığımız için hepimizin sorunları aslında aynı. Bu nedenle yapılacaklar gayet nettir ve ülke ekonomisine kazanç sağlanması için bir takım halinde çalışılması gerekmektedir. Tüm bu gereklilikleri bir araya topladığımız zaman fiziki yatırımların haricinde yeni yatırımların neler olması gerektiği ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.


12 bin makine parkı

Kuruluşundan bu yana ağaç makinaları üreten ve bu alanda büyük bir bilgi birikimine sahip olan Sabri Yaman Ağaç Makinaları San. ve Tic. A.Ş., Türkiye'nin her yöresinde çalışan 12 binin üzerindeki makina parkı ile önemli bir pazar payına sahip. Diğer yandan dünya kalitesinde üretim ve hizmet amaçlayan firma, Paraguay'dan Çin'e, Mısır'dan Polonya'ya kadar 25'i aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Cevat Yaman, Türkiye'nin nerdeyse her yerinde makineleri olduğuna dikkat çe-kerek "İlgi duyduğum bütün makinelerin broşürleri dosyamdadır" dedi.