Gelişen piyasalara ilişkin risk tedirginliğinin tetiklediği satışlar Türkiye'yi de etkiledi. Dolar son iki ayın, faiz de son üç ayın en yüksek seviyelerine çıktı. Borsada yüzde 3,71 oldu.
Bugün serbest piyasada 1,50'lerin üzerine çıkan dolar, bu seviyeleri son olarak Ağustos ayı başında görmüştü.
22 Mayıs 2006 tarihinde 1,485'lerden satılan dolar, o tarihte başlayan dalgalanmayla birlikte 1 ay içinde 1,69 seviyesine kadar ulaşmıştı.
Aynı tarihlerde 1,90'ların üzerine çıkan Avro ise, 2,12 seviyeleri görmüştü.
Temmuz ayından itibaren yeniden düşüşe geçen döviz fiyatları, Ağustos ayında, Mayıs'ta yaşanan dalgalanma öncesi fiyatlara yakın bir seviyeye kadar gerilemişti.
Dolar ve avro bugün özellikle yurt dışı gelişmelere bağlı olarak hızlı bir yükselişle, Ağustos ayı başındaki seviyelere ulaştı.
Serbest piyasada 14. 45 itibariyle 1,52 YTL'den alınan dolar, 1,5230 YTL, 1,9520 YTL'den alınan avro ise 1,9550 YTL'den satılıyor.
Kapalıçarşı'da, sabah saatlerinde yükselişe geçen döviz fiyatlarının öğle saatlerinde bir miktar geriledi, şu saat itibariyle ise yatay bir seyir izliyor.
Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toguç, bugün sabah saatlerinden itibaren yükselişe geçen döviz fiyatları konusunda, "Döviz hareketinin spekülatif olduğunu düşünüyorum" dedi.
Toguç, yaptığı açıklamada, dövizin yukarı doğru seyir izleyen hareketinde Merkez Bankasının etkisinin olduğunu söyledi.
"Döviz hareketinin spekülatif olduğunu düşünüyorum" diyen Toguç, Merkez Bankasının açıklamalarında YTL'nin yüzde 15 değerli olduğuna işaret ettiğini anımsattı.
Bugünkü ekonomik göstergelere bakıldığında, borsada bir düşüş gereği olmadığının görüldüğünü dile getiren Toguç, şunları söyledi:
"Cari açık rakamları bahane ediliyor. Petrol fiyatlarındaki gerileme sürerse cari açıkta da gerileme yaşanacak. Amerika Merkez Bankasının faiz artırmama kararının, global piyasalardaki likiditede artışına neden olması bekleniyordu.
Kesinlikle piyasalarda ikinci bir kriz beklemiyoruz. Merkez Bankası rezervleri yeterli düzeyde. Artık Türk ekonomisi çalkantılara açık bir ekonomi değil. "
Şu aşamada belirsizlik nedeniyle doların 1,6000 seviyelerini görme olasılığı bulunduğunu ifade eden Toguç, endeksin düşüşte olacağını söyledi.
Toguç, piyasalarda bugün yaşanan hareketliliğin geçici olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.
Borsa gün sonunda ilk seanstaki 1. 259,46 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1. 400,81 puan geriledi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 3,71 oldu.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 141,35 puan azalarak 36. 390,01 puandan kapandı.
Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,39 değer kaybetti.