MGK Genel Sekreteri Alpogan, “Muasır medeniyet” seviyesini “batı” diye anlayanlara ders verdi: “Atatürk 'Batı'ya benzeyin' demedi. Muasır medeniyetin coğrafi tanımı yok.”
MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, evsahibi olduğu, Atatürk'ün Osmanlı subayı olarak gezdiği ülkeleri konu alan “Dış Gezilerin Atatürk Üzerinde Etkileri” konulu panelde, Atatürk'ün “muasır medeniyet”e bakış açısını anlattı.
“Biz büyük Ata'yı, kurduğu Cumhuriyeti, kapalı bir toplum içerisinde değil, dış dinamiklerle etkileşim içerisinde olan bir cumhuriyet olarak görüyoruz” diyen Alpogan, kendisinden önce konuşan Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitü Müdürü Prof. Mustafa Yılmaz'ın bir sözüne katılmadığını da belirterek, şunları söyledi: “Muasır medeniyet seviyesini, MGK Genel Sekreterliği 'Batı' olarak yorumlamamaktadır. Atatürk başka fikirde olsaydı, 'Batı'ya gidin, Batı'ya benzeyin' derdi. Muasır medeniyeti, bir coğrafi yapıya kendimizi sıkıştırmadan, çağdaş uygarlığı almak olarak anlıyoruz.”
Alpogan, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini “demokrasi ve laiklik” olarak sıralarken, “sosyal” niteliğin “vazgeçilmez”, “hukuk devleti” olmanın da “olmazsa olmaz” bir nitelik olduğunu vurguladı.
MGK'daki panele katılan Prof. Ahmet Mumcu, Atatürk'ün özel ve duygusal hayatının “tabu” gibi saklanmasını eleştirerek, “Sofya'da Madam Corina ile büyük aşk yaşamıştı. Niçin Atatürk'ün duygusal hayatını konuşmuyoruz. Bu bağnazlıktır” dedi. Mumcu, Atatürk'ün el yazısı ile yazdığı günlüğünün bir cildinin yayınlandığını, kalan 5 cildin Genelkurmay'da olduğunu belirterek, belgelerin yayınlanmasını istedi.