657 sayılı Kanununun 63. maddesinde “belge ile ispatı mümkün zorunlu haller” durumunda atamanın geciktirilebileceği belirtilmektedir. Bu haller nelerdir? Hastalık raporları bu kapsamda mıdır?
657 sayılı Kanunun 63'üncü maddesinde, bir göreve ilk defa veya yeniden atananların; “başka bir yer” ise 15 gün içinde, “aynı yer” ise ertesi gün işe başlaması gerektiği belirtilmiştir. Ancak madde metninde “belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler” halinde bu sürenin iki ayı bulabileceği belirtilmiştir. İki ayın aşılması ve göreve başlanılmaması halinde ise atamanın iptal edileceği belirtilmiştir. Her iki halde de, eğer atama iptal edilirse kişi 1 yıl boyunca hiçbir kamu kurumuna memur olarak giremeyecektir.Bu nedenle bu sürelere dikkat etmek gerekmektedir.
Uygulamada, doğum nedeniyle veya başka bir sağlık nedeniyle alınan sağlık kurulu raporları ile tek hekim raporları, “belge ile ispatı mümkün zorunlu haller” kapsamında değerlendirilmektedir.
Ben 2003 yılında askerlik hizmetimi kısa dönem olarak tamamladım. 2005 yılı eylül ayında mühendis olarak 8/1'den göreve başladım. Benim bu askerlik sürem memuriyetten sayılır mı?
Bu konuya ilişkin düzenleme 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun, “Muvazzaf Askerliğini Yaptıktan Sonra Devlet Memurluğuna Girenlerin Kademe İntibakları” düzenleyen 84'üncü maddesinde şu hüküm yer almaktadır:
“Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilir.”
Bu hükme göre,
1- Memuriyet öncesindeki askerlik hizmet süresi asalet tasdikinden sonra kademe ilerlemesinde değerlendirilecektir.
2- Madde metni “değerlendirilir” ibaresini kullanmıştır. Bu ibare nedeniyle idarenin takdir hakkı bulunmamaktadır. Siz, asalet tasdikinden sonra başvuru yapınca, idare askerlik sürenizi memuriyet hizmetinizde değerlendirmek zorundadır.
PTT'de, teknik hizmetler sınıfında teknisyen olarak çalışıyorum. İdari bölümden almış olduğum 4 yıllık yüksekokul diplomam var. Teknik hizmetler sınıfındakilerin aldığı özel hizmet tazminatından yararlanabilir miyim?
399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personel için şu hususları belirtmek gerekmektedir.
1- Burada çalışan personelin hizmet sınıfı bulunmamaktadır. Hizmet sınıfı kavramı sadece 657 sayılı Kanuna tabi memurlar için söz konusudur. Dolaysıyla teknik hizmetler sınıfında çalıştığınıza dair bilgi yanlıştır.
2- Özel hizmet tazminatı 657 sayılı Kanunun 152'nci maddesinde düzenlenmiştir. Sözkonusu maddeye dayanılarak, Bakanlar kurulunca, 5 mayıs 2006 tarihli Resmi Gazete, yan ödeme kararnamesi çıkarılmıştır. Bu kararnamede yer alan zam ve tazminatlar memurlar için söz konusudur. Dolaysıyla öğrenim durumunuza göre özel hizmet tazminatınızın değişip değişmemesi gibi bir soruya verilebilecek cevap bulunmamaktadır.
3- KİT'lerdeki sözleşmeli personel pozisyonlarının temel ücret grupları, unvanlar bazında belirlenmektedir. Gruplarda yer alan pozisyonların temel ücretlerinin belirlenmesinde, yüksek öğrenimlilerinin ücret grubu diğerlerine göre bir üst grupta yer almaktadır.