1.7 milyar YTL'ye af yok

00:007/09/2006, Perşembe
G: 7/09/2006, Perşembe
Yeni Şafak
1.7 milyar YTL'ye af yok
1.7 milyar YTL'ye af yok

EPDK'nın 1.7 milyar YTL ile tarihin en büyük cezasını kestiği akaryakıt dağıtım şirketlerine bir kötü haber de Enerji Bakanı Güler verdi: Cezaların affı söz konusu değil! Böyle bir hazırlığımız bulunmuyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 28 akaryakıt dağıtım şirketine verdiği toplam 1.7 milyar YTL'lik idari para cezasının affedilmesi için Ankara'da yoğun lobi çalışmaları sürdürülürken Enerji Bakanı Hilmi Güler, gündeminde br ceza affının bulunmadığı açıkladı. Aynı zamanda enerji şirketi sahibi olan basın kuruluşlarında çıkan cezalara af için yasa hazırlandığını yolundaki haberleri yalanlayan Güler, "Enerji şirketlerine kesilen cezalara af getirilmesi sözkonusu değil. Böyle bir hazırlığımız yok" dedi. EPDK'nın bağımsız bir kuruluş olduğunu hatırlatan Bakan Güler,bir yasal düzenleme yaparak EPDK'nın ceza kestiği şirketleri affetmek gibi bir düşünce içinde olmadıklarını ifade etti.Güler, "EPDK bağımsız bir kuruldur. Cezaları bu kurul kesmiştir" diye konuştu.

MÜSTEŞAR DEVREDE

EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketlerine kestiği tarihi cezanın affıyla ilgili çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek'in yürüttüğü öğrenildi. Üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, "Bazı gazetelerde afla ilgili haberler çıkması üzerine bazı büyük dağıtım şirketlerinin de Bakanlığı arayarak, konunun doğru olup olmadığını, doğru değilse bile Bakanlığın af tasarısı hazırlamak üzere harekete geçmesini istediği" bilgisini verdi. Basına sızan ve af tasarısı olarak adlandırılan taslağın ise LPG Piyasası'yla ilgili hazırlanan tasarının akaryakıt piyasasına dönüştürülmüş hali olduğu belirlendi.

YAZILDIĞI BİLGİSAYAR BELİRLENDİ

Yeni Şafak'ın EPDK'nın ceza kesmeye hazırlandığı yolundaki haberleri üzerine harekete geçen 'en büyük 3 dağıtım şirketi'nin öncülüğünde 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin Kanun Tasarısı Taslağı hazırlayarak ilgili mercilere ulaştırılmıştı. Ancak, Yeni Şafak'ın bu taslağı ortaya çıkarması üzerine dağıtım şirketlerinin yeni bir taslak hazırladığı öğrenildi.

"Af Tasarısı" olarak adlandırılan taslağın hazırlanmasında daha önce LPG Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapmak için hazırlanan taslak model olarak alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek'in hazırlattığı ileri sürülen af tasarısı taslağının ise Bakanlığın hangi bilgisayarında yazıldığı ve çıktısının nereden alındığı belirlendi.



Sektörle birlikte çok iyi kanun hazırladık!..

EPDK Başkanı Yusuf Günay'ın Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü olduğu dönemde hazırlanan Petrol Piyasası Kanunu tasarısı araya 3 Kasım seçimlerinin girmesi üzerine yasalaşamamıştı.

AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra sektörün en büyükleri bir araya gelerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e "Ecevit Hükümeti döneminde hazırlanan bir tasarı var. Bu tasarı sektörün sorunlarına cevap vermiyor. Siz bir kanun tasarısı hazırlayan ve bizler de yardımcı olalım. Sektörün sorunlarını en yakından biz biliriz" teklifi götürdüler.

Güler, başta sektörün en büyüklerinin verdiği temsilcilerin yanı sıra, Bakanlık Müsteşarı Sami Demirbilek'in başkanlığında bir ekip oluşturarak taslak hazırlattı. Müsteşar Demirbilek hazırlanan taslağı Bakanlık internet sitesine koyarak tartışmaya açtı. Daha sonra ise taslak Bakanlar Kurulu'ndan geçerek tasarı olarak Meclis'e sevkedildi.

2003 yılında TBMM açıldıktan sonra ilk ele alınan kanun tasarılarından biri 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu oldu. Kanun Tasarısı komisyonda görüşülürken, Bakan Güler, "İlk kez sektörle birlikte bir kanun hazırlandı ve çok iyi bir kanun oldu" dedi.

Komisyondaki görüşmelerde EPDK Başkanı Yusuf Günay, kanunun çok kötü bir kanun olduğunu, kanundaki cezalar uygulanırsa birçok kişinin ciddi biçimde canının yanacağı uyarısında bulundu. Sektör temsilcileriyle birlikte Güler ve Müsteşar Demirbilek kanunu savundular. Sektör temsilcileri ise resmi olmayan görüşmelerde "Bu cezaları kimse uygulayamaz. Bunu uygulayacak bir siyasi irade ya da bürokratik mekanizma olamaz" diyerek, kendi hazırladıkları kanun tasarısının arkasında durdular. Resmi görüşmelerde ise EPDK Başkanı Günay, "Kanun bu haliyle çıkarsa biz de kanundaki cezaları uygularız" dedi. Böylece bugün sektör temsilcilerinin değiştirilmesi için yoğun kulis yaptıkları 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu, 4 Aralık 2003'te Meclis'te kabul edildi. 20 Aralık 2003'te de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.