Gündüz 2 milyon gece ise 40 bin nüfusu olan Eminönü’nün Belediye Başkanı Nevzat Er, “İlçe ticaretin merkezi ama geliri en düşük belediyedir” diye dert yandı
Emlak vergisi ve İller Bankası'ndan gelen paranın azlığından yakınan Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, "İstanbul'un önemli ticaret merkezi olduğu için herkes Eminönü Belediyesi'nin gelirlerinin çok olduğunu zanneder ama gelirleri en düşük belediye biziz" dedi. Yeni Şafak yöneticilerini ziyaret eden Başkan Er, yaptıkları çalışmaları ve ilçesinin sorunlarını anlattı. Gündüz 2- 3 milyon arasında, gece ise 40 bin nüfusu olan Eminönü'nü sürekli dolup boşalan dev bir istasyona benzeten Nevzat Er, böyle bir yere hizmet etmenin zor olduğunu ancak maddi imkansızlıklara rağmen çok iyi çalıştıklarını söyledi. İller Bankası'nın nüfusa göre para verdiği için aldıkları payın çok düşük olduğunu anlatan Er, "Ümraniye Belediyesi ayda 3.5, Fatih 1.5, Bağcılar 3 trilyon alıyor. Bize ise ayda 150 milyar geliyor. Buna rağmen personelimizin maaşını hep gününde ödedik. Özel şirketlere borcumuz kalmadı. Kamuya borcumuz var. Onu da para buldukça ödüyoruz" dedi.
Emlak gelirleri az olduğu halde ilçeyi kirlilikten kurtarmak için tabelaları kaldırmaya başladıklarını, böylece tabela gelirlerinden de feragat ettiklerini anlatan Nevzat Er, emlak gelirlerinin ne kadar düşük olduğunu ise Ankara'dan bir örnekle açıkladı: "Ankara'da bir toplantıda Konak Belediye Başkanı ile konuşuyorduk. Yıllık emlak gelirlerinin 50 trilyon olduğunu söyledi. Bizim yıllık emlak gelirimiz en fazla 5 trilyon. Nedeni ise şu: Tarihi eserlerden, vakıflardan almıyoruz. Kamu binalarından, Kapalıçarşı'dan, Mısır Çarşısı'ndan almıyoruz. Bir tarafta Gülhane, diğer tarafta Topkapı Sarayı, camiler ve medreseler..."
Bölgenin, yıllardır kararsızlık ve plansızlık yüzünden çok kirlendiğini ve mimari diye bir şeyin kalmadığını anlatan Başkan Er, "Uzun süre plansız kaldığı için herkes kendi kafasına göre bir şeyler yapmış. Böyle olunca da mimari doku yok olmuş. Belediye bazen yardımcı olmuş, bazen engellemiş. 15 yıldır kendi inşaatını yapamayan insanlar var bölgede. Önce ticari alan olarak belirleniyor, ardından otopark olarak görülüyor. O iptal ediliyor yeni planlarda yeşil alan olarak gözüküyor. 20 yıldır bu kararsızlık ve plansızlık Eminönü'nü perişan etmiş. Hanlar otel oluyor, oteller hana dönüşüyor. Laleli baştan aşağı iskândır, hep iş merkezi olmuş. Her şey değişmiş" şeklinde konuştu. Gedikpaşa'daki tüm imalatçıları kaldırmayı hedeflediklerini belirten Er, bunun için ilk önce kuyumculardan başladıklarını, bugüne kadar yaklaşık 100 kuyumcu atölyesini kapattıklarını söyledi. Er, Gedikpaşa'nın planlarda konut alanı olarak geçtiğini ancak, imalatçılardan temizlendiğinde turizme açılacağını kaydetti.
Lübnan'ın Trablus kentiyle kardeş şehir olduklarını ve burası için yardım kampanyası başlattıklarını söyleyen Nevzat Er, "İsrail saldırıları nedeniyle güneyden yaklaşık 15 bin kişi Trablus'a gelmiş. Onlar için Ağustos'un sonuna doğru ilaç ve gıdadan oluşan bir yardım göndereceğiz. Daha önce Trablus'a gittiğimizde bir alana Abdülhamid Meydanı adını vermiştik. Oraya da bir çeşme yaptıracağız" diye konuştu.
Topladığımız çöp İstanbul'un çöpü. Yüzde 95 İstanbul seçmenine, yüzde 5 kendi seçmenimize hizmet veriyoruz.