Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esabi Başaran Kurbanoğlu, koç boynuzundan, mikroorganizmaların üretiminde besin maddesi olarak kullanılan dünyanın en kaliteli pepton maddesini üretti, ancak bu yeni ürünün ne patentini alabildi, ne de üretimini yaptırabiliyor. Doç. Kurbanoğlu, koç boynuzunun içerdiği keratin proteinini ayrıştırarak tıp, ilaç sektörü, endüstriyel ve klinik mikrobiyolojide kullanılan pepton maddesi üretilebileceğini ortaya koydu.
Dünyada 4 marka adı altında satılan peptonlarla kıyaslama yapan Doç. Kurbanoğlu, ürettiği peptonun daha kaliteli ve ucuz olduğunu belirledi. Araştırmasını bilimsel dergilerde yayınlayarak literatüre geçiren Doç. Kurbanoğlu, Türkiye’de kimyasal madde satan markalaşmış firma bulunmadığı” için ürettiği peptonu değerlendiremiyor.
Doç. Kurbanoğlu, “Bilimsel araştırmalarda elde edilen sonuçlar dünya literatürlerinde yayınlanırken, kullanılan kimyasal maddelerin hangi markaya ait olduğunu belirtme zorunluluğu var. Dünyada sadece 4 marka var ve bunlar ABD, İngiltere ve Almanya’ya ait. Bulduğum boynuz peptonunun yabancı marka altında satılmasını istemiyorum” dedi.
Doç. Kurbanoğlu,geçen yıl Türkiye Patent Enstitüsü’ne başvurduğunu ancak patent alabilmek için 22 bin euro harcaması gerektiğini belirterek “Vazgeçtim” diye konuştu. Doç. Kurbanoğlu, ‘‘Devlet ve özel sektör bir marka oluşturursa peptonun üretimini yapabiliriz ve kilosunu sadece 10 YTL’ye mal ederiz. Aksi halde kilosunu 500 YTL’den ithal etmeye devam ederiz’’ diye konuştu.