Sözleşmeli olarak istihdam edilen personelin performansa dayalı ücret sistemine geçişte önemli bir aşama olacağı kanaatindeyiz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından köy ve beldelerde uygulamaya sokulan sözleşmeli Mühendis ve Veteriner Hekim uygulaması bu görüşümüzü destekler mahiyettedir. Aşağıda bu husus detaylarıyla açıklamaya çalışılacaktır.
657 sayılı Kanunun 4-B maddesinde sözleşmeli personel istihdamının çerçevesi belirlenmiş olup, bu hüküm çerçevesinde de 6.6.1978 tarihli ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar yürürlüğe konulmuştur.
Bu hükümler çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ilk defa Köylerde ve Beldelerde sözleşmeli Veteriner Hekim ve Mühendis istihdamı başlatmıştır. Bu uygulama birçok yönden ilkleri içermekte olup, bünyesinde orijinal hususlar bulunmaktadır.
İmam, öğretmen ve sağlık personelinin yanında ilk defa bir Mühendis ve Veteriner Hekim kamu tarafından köylerde ve beldelerde istihdam edilmektedir.
Yine bu Bakanlık özelinde vizelenen tip sözleşme metninde; Personelin Bakanlıkça çıkarılacak ve sözleşmenin eki sayılacak Yönergede belirtilen usul ve esaslara göre yapılacak performans değerlendirilmesine tabi tutulacağı, Personelin performansının takvim yılı itibari ile değerlendirileceği, değerlendirmenin yapılabilmesi için ilgilinin bir takvim yılında en az 6 ay çalışmış olması gerektiği, değerlendirmelerin, Aralık ayında tamamlanacağı, sözleşmeli personel için yapılacak personel değerlendirilmesinde, performans ortalamasının üzerinde başarı gösterenlere başarı derecesine ve Kurumca oluşturulacak başarı skalasına göre sözleşme ücretinin % 10 una kadar performans ücreti ödenebileceği,
Bakanlıkça çıkarılacak Yönergede belirlenen esas ve usullere göre performans ortalamasının altında başarı gösterenlerin İl Müdürlüğünce yazılı olarak gerekçeleriyle birlikte uyarılacağı, uyarılan Personelin uyarı yazısında belirtilen aksaklıklarla ilgili yazılı açıklamasının isteneceği, açıklama yapması istenen personele 7 günden az olmamak üzere süre verileceği ve bu süre sonunda yazılı açıklama vermeyenler ile İl Müdürlüğü'nce açıklaması yeterli görülmeyenlerin sözleşmesi, Bakanlığın uygun görüşü ile feshedilebileceği, ifadelerine yer verilmiştir.
Performans başarı ücreti Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi (KÖYMER) kapsamında çalışanlardan sözleşmeli pozisyonlara geçirilenlere fiilen uygulanmıştır.
KÖYMER Projesi Kapsamında Çalışanlarla 657 Sayılı Kanunun 4/B Maddesi Gereğince Sözleşme Yapılması Esnasında Uyulması Gereken Hususlarda yer alan “BRÜT SÖZLEŞME TUTARININ HESAPLANMASI” başlıklı bölümde; “Sözleşme tutarları il müdürlükleri tarafından Tarım Danışmanları hakkında düzenlenerek Bakanlığa gönderilen performans ortalaması esas alınarak hesaplanacaktır. Sözleşme tutarlarının hesabında; “1100+ (400 x Performans Ortalaması ÷ 5)” formülü uygulanacaktır. İl müdürlükleri, Bakanlığa gönderdikleri Tarım Danışmanlarına ait en son Performans Ortalamasını esas alacaklar ve bunun dışında başka bir Performans Ortalaması belirleme yoluna gitmeyeceklerdir.
Örnek 1: Performans ortalaması 2,5 olan bir Tarım Danışmanının sözleşme tutarını hesaplamak gerekirse; 1100 + (400 x 2,5 ÷ 5) = 1300 YTL olacaktır.
Örnek 2: Performans ortalaması 5 olan bir Tarım Danışmanının sözleşme tutarını hesaplamak gerekirse; 1100 + (400 x 5 ÷ 5) = 1500 YTL olacaktır.”ifadelerine yer verilmiştir.
Şu an KÖYMER Projesi Kapsamında Çalışanlarla 657 Sayılı Kanunun 4/B Maddesi Gereğince yapılan sözleşmeler yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde yapılmıştır.
Bunun yanı sıra Sayın Başbakanın birçok kez dile getirdiği “Performansa Dayalı Ücretlendirme Sistemi”ne Türkiye'de ilk defa Tarım ve Köyişleri Bakanlığında geçilmiştir (Fiilen uygulamaya girmiştir.). Ayrıca alımı yapılan personele diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan sözleşmeli personelden daha yüksek ücret ödemesi yapılacağı görülmektedir. Yine KÖYMER Projesi Kapsamı dışındakilerin KPSS sonuçlarına göre ÖSYM Başkanlığı'nca yerleştirilmesi de objektif bir davranış olarak önemli bir husustur. Yeni proje; ilkleri bünyesinde barındırması açısından çok önemlidir.