Meclis Irak için kapanacak

Yusuf Sahici
00:0023/01/2007, Salı
G: 23/01/2007, Salı
Yeni Şafak
Meclis Irak için kapanacak
Meclis Irak için kapanacak

TBMM Genel Kurulu, bugün Irak'taki gelişmeleri kapalı oturumda ele alacak. Kapalı oturumda, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'taki durumla ilgili bilgi vermesinin ardından gruplar ve önerge sahipleri görüşlerini ifade edecek.

TBMM Genel Kurulu, bugün Irak'taki gelişmeleri kapalı oturumda ele alacak.

Meclis, bugün tarihindeki 260'ıncı gizli oturumunu yapacak. Genel olarak Irak'taki son gelişmelerin, özelde ise Kerkük'ün durumunun görüşüleceği oturumda, PKK'nın faaliyetlerine yönelik Türkiye'nin “sınır dışı operasyon” konusu da ele alınacak.

Irak'taki olayların ülkenin kuzeyindeki Kürt ve Türkmenlerin yaşadığı bölgelere sıçraması, Türkiye'nin bu yöndeki ilgi ve kaygılarının artmasına neden oldu. Geçen hafta CHP sözcüleri Irak'taki gelişmelerin bir an önce Meclis'te tartışılması yönünde açıklamalarda bulunmuş, bu konuda “genel görüşme” önergesi sunmuştu. AK Parti'nin CHP'ye destek vermesiyle birlikte ön görüşmeleri geçen hafta yapılan önerge, bugün “kapalı oturum”da ele alınacak. TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'te toplanarak önce Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının görüşmelerine devam edecek. Saat 19.00'dan itibaren ise kapalı oturumda Irak'taki gelişmeler ele alınacak. Görüşmede hükümet adına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün TBMM'yi bilgilendirmesi, CHP adına da Deniz Baykal'ın konuşması bekleniyor.


TBMM'de 4 yılda 5 kapalı oturum

TBMM'de en son kapalı oturum 2003'te yine Irak ile ilgili oldu. TBMM Genel Kurulu 2003'te Irak'la ilgili 4 kapalı oturum gerçekleştirdi. Kapalı oturumların ilki 6 Şubat'ta Irak'a olası müdahale için hazırlık yapılabilmesi ABD'ye mensup teknik ve askeri personelin 3 ay süreyle Türkiye'de bulunması amacıyla TBMM'ye sunulan iki ayrı Başbakanlık Tezkeresi üzerinde oldu. Türkiye'de yabancı asker bulundurulması ve Türk askerinin yurtdışına gönderilmesi için yetki istemini içeren ikinci tezkere 1 Mart'ta yapılan kapalı oturumda görüşüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a gönderilmesine ve yabancı silahlı kuvvetlere ait hava unsurlarının Türk hava sahasını kullanabilmesine izin veren Başbakanlık Tezkeresi de 20 Mart'ta yapılan kapalı oturumda kabul edildi.