Irak'a demokrasi için girdiklerini söyleyenlerin niyetinin petrol olduğu tescillendi. Son aşamasına gelen Irak'ın yeni petrol yasasına göre, aslan payını ABD ve İngiltere alıyor. Yasa BP, Shell ve Exxon petrol devlerine 30 yıllığına 1972'de petrolü millileştirilen Irak'a girme imkanı veriyor
Irak'a demokrasi ve özgürlük getirmek için girdiklerini söyleyehn ABD ve koalisyon güçlerinni asıl niyetinin petrol olduğu hazırlanan yeni yasayla onaylandı. Batılı petrol devlerinin Irak'a girmesini sağlayacak yeni petrol yasa tasarısı, birkaç güne kadar Irak Parlamentosu'nda görüşülecek. Tasarıya göre işgal sonrası ortaya çıkan petrol kârında aslan payını, ABD ve İngiltere alacak. İngiliz The Independent gazetesinin ele geçirdiği taslağa göre yasa BP, Shell ve Exxon gibi petrol devlerine 30 yıllık sözleşmeyle Irak'a girme şansı veriyor. Bunun da Irak petrollerinin 1972 yılında millileştirilmesinden sonra yabancılara ilk kez bu imkanın sağlanması anlamına geldiğini hatırlatan gazete, “Bu Irak'a yapılan müdahalenin tek amacının petrol kaynaklarını ele geçirmek olduğunu savunanların elini de güçlendirecek” diye yazdı.
Gazeteye görüş bildiren petrol şirketlerinin yöneticileri ve uzmanlar ise Irak Parlamentosu'nun onayına sunulan ve Irak petrollerinden kazanılan paranın yüzde 75'inin Batı'ya akmasını sağlayacak yasanın, savaş, ambargolar ve uzman eksikliği yüzünden darbe alan Irak'ta petrol endüstrisini ayağa kaldırmanın tek yolu olduğunu savundu.Yasaya karşı çıkanlar ise bu yasayla ekonomisinin yüzde 70'i petrole bağlı olan Irak'ın egemenliğini kabul edilemez şekilde yabancılara teslim etmeye zorlandığını kaydediyor.
ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney, 1999 yılında Halliburton Şirteki'nin başkanıyken yaptığı bir açıklamada, ABD'nin petrol ihti-yacının giderek arttığını ve 2010 yılında günlük 50 milyon varile ihtiyaç duyacaklarını vurgulayarak, “Peki petrol nereden gelecek. Dünya petrollerinin üçte ikisi ve en ucuzu Ortadoğu'da. Bu ödül bizi bekliyor” demişti. Irak savaşının ilk günlerinde parlamentoda konuşan İngiltere Başbakanı Tony Blair de “Irak'a petrol için mi girdiniz?” yönündeki sorulara “yanlış iddia” diyerek, “amacımız Irak'ın özgür ve demokratik bir ülke olmasıdır” demişti. Blair ayrıca Irak'ın petrol gelirlerinden elde edilecek paranın BM denetimine verileceğini de belirtmişti. Ancak bu yerine getirilmedi. Aynı yıl o zamanki ABD Dışişleri Bakanı olan Colin Powell da, “Irak savaşının maliyeti oldukça yüksek. Ancak Irak'taki petrol Irak halkına ait. Bu onların servetleri. Biz bu savaşı petrol için yapmıyoruz” demişti.
Irak'a petrol için değil kitle imha silahlarını yok etmek için girdiklerini 2003'te BM'de yaptığı ünlü mültivizyonlu gösterimle anlatan zamanın Dışişleri Bakanı Colin Powell, "Irakpetrolu Irak halkına ait. Bu onların serveti. Petrol onların menfaatleri için kullanıcak. Biz bu savaşı petrol için yapmıyoruz” demişti.
Irak'taki petrol üretimi günde yaklaşık 2.5 milyon varil. Bu petrol üretiminin 1 milyon varili Kerkük bölgesinden sağlanıyor. Irak'ta bulunan 112 milyar varil petrol re-zervi ABD'nin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak zenginlikte. Savaş öncesi Irak'ta günlük üretim 2,58 milyon varildi. 31 Ekim 2006'da ise 2,33 milyon varile geriledi.
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 1999'da, “Dünya petrollerinin üçte ikisi ve en ucuzu Ortadoğu'da. Bu ödül bizi bekliyor” demişti.
İngiltere Başbakanı Tony Blair, 2003'te Irak'a petrol için girmediklerinin kanıtı olarak da petrol gelirlerinin BM denetimine verileceğini belirtmişti.