2006 yılına ait ikinci yerleştirmelere başvurular dün başladı. ÖSYM'nin belirlemiş olduğu takvime göre 2004 veya 2006 KPSS'ye girenler dün ve bugün ile 4-12 Ocak 2007 tarihleri arasında başvuruda bulunabilecekler. Aşağıda, kılavuzda yer alan Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ait toplam 1551 pozisyonuna başvurmak isteyen adaylara yardımcı olacak bilgilere yer verilmiştir.
Tarım Bakanlığı memur almamaktadır. Bakanlık, son yıllarda gittikçe daha sık bir şekilde başvurulan bir istihdam biçimi olan, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre eleman almaktadır.
4/B'li alımlarını ÖSYM mi yapıyor?
Yürürlükte olan mevzuat hükümlerimize göre 4/B'li alımının ne KPSS'den ne de ÖSYM'den karşılanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Zaten bazı kamu kurumları 4/B'li alımlarını kendileri karşılamaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, işlemlerin objektif bir şekilde yapılması ve kimsenin hakkının yenmemesi için, alımlarını KPSS'den ve merkezi yerleştirmeyle karşılanması yolunu tercih etmiştir.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının, kılavuzda, 1551 adet 4/B'li pozisyonu yer almaktadır. Bu pozisyonlar, Mühendis (Ziraat ve Su Ürünleri) ve Veteriner Hekimlere yöneliktir.
Pozisyonlarının karşısında genelde iki adet kod yer almaktadır. İlk kod öğrenim durumunu belirlemekte ikinci kod ise askerliğe ilişkindir. 6005 olarak belirlenen askerlik kodu şu şekilde tanımlanmıştır: "Erkek Adaylar İçin Muvazzaf Askerliğini Yapmış Veya Askerlikten Muaf Olmak"
Bu belirlemeye göre, bu kadrolara sadece askerliğini yapmış veya askerlik muaf olanlar başvurabilecektir. Askerliğini yapmamış olan, bir başka deyişle şu an tecilli olan, adayların başvurusu, aday yerleşse dahi kabul edilmeyecektir. Kadrolar köylere ve beldelere tahsisli olduğundan, askerliğe ilişkin bu düzenleme, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, hemen çalışabilecek adaylara ihtiyacı olduğunu göstermektedir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 4/B'li pozisyonları için bir yaş sınırı belirlemiştir. Buna göre başvuruda bulunacak adayların, internet üzerinden müracaat tarihi itibariyle 40 yaşından gün almamış olması gerekmektedir. Bu belirleme memurlar için yapılan belirlemeden farklıdır. Memurlarda yaş şartı KPSS sınavı tarihi itibariyle aranmaktadır.
Pozisyonlar dikkatli bir şekilde incelenirse şu husus görülecektir. Her bir pozisyonun yeri belde ve köy olarak belirtilmiştir. Bu da, pozisyonların, Maliye Bakanlığından köy veya beldeye tahsisli olarak alındığını göstermektedir. Dolaysıyla bu kadroları tercih edecek adayların köy veya beldede çalışmayı kabul etmesi gerekmektedir. 4/B'li pozisyon statüsü memuriyete göre farklı olduğu için adayların "daha sonra nasıl olsa merkeze gelirim" gibi bir düşünceye kapılmaması gerekmektedir. Adayların, sadece, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının uygun görmesi halinde, becayiş ile yer değiştirebileceğini düşünüyoruz.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 4/B'li pozisyonları için, memur kadrolarından farklı olarak puan sınırı da belirlenmiştir. Buna göre, başvuru yapabilmek için, KPSS'ye girmiş ve halen geçerlilik süresi bitmemiş olan KPSSP3 puan türünden en az 50 puan almış olmak gerekmektedir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı sağlık şartları açısından iki belirleme yapmıştır. Buna göre çalışacak adayların sağlık bakımından köyde veya beldede çalışmasına engel halinin bulunmadığını sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi istenecektir. Yine, adayların görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmaması istenmiştir.
ÖSYM'ye başvuru sırasında herhangi bir belge istenmemektedir. Adayların beyanı esas kabul edilmekte, ancak atama sırasından beyan edilen tüm belgeler istenmektedir. Belgeleri temin edemeyenlerin atamaları yapılmayacaktır.