Linux nedir, ne değildir?

Melih Bayram Dede
00:0018/12/2006, Pazartesi
G: 18/12/2006, Pazartesi
Yeni Şafak
Linux nedir, ne değildir?
Linux nedir, ne değildir?

Linux, Linus Torvalds adlı bir Finli öğrencinin çabası sonucu Minix adlı bir işletim sisteminden ortaya çıkarılmıştır. Bu zeki öğrenci 21 yaşında Finlandiya'da üniversite okurken yeni bir işletim sistemi geliştirerek, dünyanın bir numaralı yazılım şirketi ve işletim sistemleri alanında bugün neredeyse tekel konumunda olan Microsoft'un sahibi Bill Gates'in rakibi, aynı zamanda da korkulu rüyası oldu.


LINUX, EN BÜYÜK İMECE

Açık kaynak kodu ile genellikle ücretsiz dağıtılan Linux, zamanla dünyanın imece yöntemiyle geliştirilen en büyük projesi haline geldi. Bu yeni işletim sistemi bugün kişisel bilgisayarlardan devasa sunuculara kadar milyonlarca bilgisayarda sorunsuz çalışıyor. Bugün IBM, HP, Oracle gibi pek çok şirket Linux yazılımlarını destekliyor. Son olarak yazılım devi Microsoft, Novell ile Linux konusunda işbirliği yapmış ve Linux isteyen müşterilerine Novell'in SuSe Linux'unu tavsiye edeceğini açıklamıştı.


AÇIK KAYNAK KODUN AVANTAJI

Özgür yazılım olarak nitelendirilen açık kaynak kodlu yazılımların, kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunuyor. Bunların en başında elbette güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, doğası gereği geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor. Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi çok zor.


ESNEK BİR YAZILIM

Kaynak kodunun isteğe ve ihtiyaca göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanması da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin “yok denecek kadar” az olması...