AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Tampere kentinde 27-28 Kasım günlerinde düzenlenecek 8'inci Euromed Konferansı'nın gündeminde bulunmamasına karşın Türkiye ve Kıbrıs kulislerde çok konuşulacak.
“Liman krizi”nin çözümlenmesi için Türkiye'ye bir çeşit “ültimatom” veren AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın, 25-28 Kasım'da Finlandiya'nın Tampere kentinde düzenlenecek 8'inci Euromed Konferansı sırasında bir uzlaşı sağlamak için büyük bir çaba göstermesi bekleniyor.
Türkiye'nin Ek Protokol'den kaynaklanan “yükümlükleri”ne karşı limanlarını Rumlara açmaması halinde 11-12 Aralık'ta yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında bir karar alınacağını bildiren Finlandiya'nın üçüncü büyük kenti Tampere'de yapılacak konferansın gündeminde bulunmamasına karşı Türkiye ve Kıbrıs sorunu kulislerde çok konuşulacak.
Dışişleri bakanları düzeyindeki Euromed toplantısı, 27-28 Kasım günlerinde Finlandiya Dışişleri Bakanı Erki Tuomioja'nın ev sahipliğinde yapılacak. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bulunacağı toplantıya ayrıca Filistin Devleti ve İsrail'in yanı sıra, Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Fas, Suriye ve Tunus da katılacak.
AB kurumlarının da temsil edileceği toplantıda Libya, gözlemci olarak yer alacak. Filistin-İsrail sorununun ağırlıklı bir konu olması beklenen Euromed Konferansının hazırlığı amacıyla 25-26 Kasım günlerinde üst düzeyli bürokratlar düzeyinde bir toplantı yapılacak.
AB ile Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğini genişletmeyi amaçlayan Euromed Konferansına ilişkin toplantılar sırasında Finlandiya'nın “liman krizi”nin önlenmesi için yoğun bir çaba göstermesi bekleniyor.
Bu çerçevede, Finlandiya, gerek Abdullah Gül ile gerekse üst düzey Türk diplomatları ile temaslarda bulunarak bir uzlaşı sağlamaya çalışacak. Ancak, Finlandiya'nın çabalarının sonuç vermesi zor görülüyor.
Finlandiya tarafından geliştirilen önerilerin en “tartışmalı” unsurunu kapalı Maraş kentinin BM gözetiminde açılması oluşturuyor. Ankara, Maraş'ın kapsamlı bir çözümün bir parçası olduğunu belirterek Maraş'ın uzlaşının bir parçası haline getirilmesine karşı çıkıyor.
Türkiye'nin liman ve havaalanlarını Rumlara açmasının karşılığında Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılmasını da öngören formül, KKTC'de de tepki yarattı. Rum Yönetimi ise, Maraş'ı içermeyen hiç bir formül kabul etmeyeceğini bildirmiş bulunuyor.