Mardin, Diyarbakır ve Batman'da yaşanan sel felaketinin ardından yaralar sarılmaya başlandı. Selin ardından hasar tespit çalışmaları yapılıyor.
Mardin Valiliği, 9 ilçe ve 98 yerleşim biriminde 489 ev ve 36 iş yerinin zarar gördüğünü belirtti. Vali Mehmet Kılıçlar imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, 31 Ekim-3 Kasım 2006 tarihleri arasındaki sağanak yağış sonrasında oluşan sel felaketinin hasarının tespitinin tamamlandığı bildirildi.
Sel baskınının il merkezi, Mazıdağı, Savur, Midyat, Yeşilli, Kızıltepe, Derik, Ömerli ve Nusaybin'de etkili olduğu kaydedilen açıklamada, Savur'un İşgören köyü ile Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Meydan köyü arasında, yolcu minibüsünün sele kapılması sonucu, 11 kişinin hayatını kaybettiği ve bir çocuğun da kayıp olduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, şu ifadelerde yer verildi:
"Sel baskınında il merkezi, 8 ilçe, 4 belde ve 94 yerleşim biriminde 489 ev, 36 işyeri, 206 kilometrelik yol, 26 köprü ve menfez zarar gördü. Selde, 102 büyükbaş,386 küçükbaş hayvan telef olurken, 95 bin 920 dekar da tarım arazisi zarar gördü. Vatandaşlarımızın zararlarının giderilmesi için Başbakanlık ve Bayındırlık Bakanlığından gerekli ödenek talebi yapılmıştır. "
Öte yandan Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, sel felaketinden 12 bin 579 hane ve 62 bin 851 vatandaşın zarar gördüğünü söyledi.
Kalkan, düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki belediyelerden kente araç takviyesinin yapıldığını belirtti.
Sel felaketi nedeniyle oluşan yaraları, kendi imkanlarıyla sarmanın söz konusu olamayacağını kaydeden Kalkan, "Başta hükümet olmak üzere, Batmanlı işadamları ve uluslararası yardım kuruluşlarından katkı sunmalarını bekliyoruz.
Bu insani bir taleptir" dedi.
Batman'ın afet kapsamına alınması gerektiğini savunan Kalkan, "Halkımız çok zor durumda. Zararımız çok büyük. Sel felaketinden 12 bin 579 hane, 62 bin 851 vatandaş zarar gördü. Bu konuda devletin gerekeni yapması gerekiyor" dedi.
Meteorolojik bilgiler kendilerine ulaştığında suyun kente girmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Kalkan, bunun dışında herhangi bir kurumdan yardım alamadıklarını öne sürdü.
Aldıkları tedbirlerin yetersiz kaldığını ifade eden Kalkan, şunları söyledi:
"Karşıyaka Mahallesi'yle bağlantımız kesildi. Orada iki çocuğun enkaz altında kaldığını telefonla öğrendik. İl valisinden, bölgeye helikopter sevk edilmesini talep ettik. Ancak teknik anlamda bunun mümkün olamayacağı yönünde bize açıklama yapıldı. Şu anda bin 200 personelden oluşan 60 ekip, enkaz temizleme çalışması yürütmektedir. "
Bunun yanında Kızılay, sel felaketinin meydana geldiği yörelere çadır, battaniye, katalitik soba ve kuru gıda malzemelerinden oluşan acil yardım malzemesi gönderdi.
Kızılay Genel Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, sel felaketinin ardından uzman afet müdahale ekipleri ve lojistik uzmanları selden etkilenen il, ilçe ve köylerde ihtiyaç tespit çalışması yaptılar.
Yapılan tespitlerin ardından bugün itibariyle Diyarbakır Çınar ve Bismil, Şanlıurfa merkez, Suruç, Ceylanpınar, Harran, Siverek, Şırnak Silopi, Uludere, Batman ve İstanbul Beykoz'a Kızılay acil barınma ve beslenme yardımı gönderdi. Şu ana kadar Kızılay bu yerlere 955 çadır, 10 bin 550 battaniye, 8 seyyar mutfak, 200 kampet, 2 bin 700 rulo yatak, 150 katlanır yatak, 250 katalitik soba, 425 adet 5 kişilik mutfak seti, 2 bin 300 kumanya ve kuru gıda malzemesi ve 475 adet üç gözlü ocak gönderildi.
Açıklamada Kızılay'ın afet müdahale işleyişinin bir gereği olarak kriz masalarında görev aldığı belirtilerek, Kızılay'a yapılan taleplerin eksiksiz yerine getirildiği, bundan sonra gelebilecek taleplere karşı da hazırlık yapıldığı kaydedildi.
Bu arada Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali yarın sel felaketinden etkilenen Diyarbakır'ın Çınar ve Bismil ilçeleri ile Batman'da incelemelerde bulunacak. Küçükali yardım çalışmalarını yerinde görerek bundan sonra afet bölgelerinde yapılması gereken çalışmaları tespit edecek.
Şanlıurfa'da yaşanan etkili olan sel nedeniyle çöken "Cehennem Deresi Köprüsü"nün yapım çalışmalarına başlandı.
Birkaç gün etkili olan sağanak yağış ve ardından yaşanan sel baskını nedeniyle Şanlıurfa ve ilçeleriyle komşu iller arasında ulaşımı sağlayan yollarda hasarlar oluştu.
Söz konusu yolların çoğunda bir yandan çalışmalar devam ederken ulaşım da kontrollü olarak sağlanmaya çalışılıyor. Hilvan-Siverek ilçeleri arasındaki "Cehennem Deresi Köprüsü"nün tamamen tahrip olması nedeniyle Şanlıurfa Diyarbakır karayolunda birkaç günden bu yana ulaşım sağlanamıyor.
Söz konusu köprüde yapım çalışmalarına başlanırken, Karayolları yetkilileri köprünün bir hafta içerisinde tamamlanarak yolun trafiğe açılacağını bildirdi.
Bu arada yolun biran önce trafiğe açılması için Siverek'te bazı hazır beton ve inşaat işleriyle uğraşan işadamlarının da araç ve ekipman desteğinde bulundukları belirtildi.