KPSS Tercih Dosyası 2

00:0028/10/2006, Cumartesi
G: 28/10/2006, Cumartesi
Yeni Şafak
KPSS Tercih Dosyası 2
KPSS Tercih Dosyası 2

2,1 milyon memur adayını ilgilendiren “KPSS tercih işlemlerine” ilişkin ilk dosyayı dün yayımlamıştık. Genel olarak KPSS puanlarına dair detayların yer aldığı açıklamalara bugün devam ediyoruz.

KPSS puanıyla yerleşip gitmezsem ne olur?

ÖSYM'nin yapacağı yerleştirme sonrasında adayın, istenen belgeleri temin etmeyip, göreve hiç başlamaması halinde bu adaya uygulanacak cezai bir müeyyide bulunmamaktadır. Ancak aday belgeleri ilgili kuruma verdikten ve kurumda atamayı yaptıktan sonra göreve başlamaz ise bu halde aday bir yıl boyunca memur olamaz.

Diğer taraftan yerleşen bir adayın, görevi beğenmeyerek sonraki yerleştirme işlemlerine katılabilmesi için, ÖSYM tarafından yerleştirmesinin yapıldığı kurumdan, göreve başlamadığına dair belge alması gerekmektedir.

KPSS puanıyla kaç defa atamalara başvurulabilir?

ÖSYM'nin yaptığı bir yerleştirme işlemidir. Bu işlemden sonra aday, eğer tercih kılavuzunda aranan şartları taşıyorsa, ilgili kurumca ataması yapılacaktır. Bu atama bilgisi de ÖSYM'ye iletilecektir. İşte bu halde ataması yapılan kişi "havuz"dan düşülecektir. Böylece bu aday, ÖSYM tarafından yapılan sonraki yerleştirmelere katılamayacaktır. İki kez yerleşememe olayı hem memur hem de 399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi sözleşmeli pozisyonlar için geçerlidir.

KPSS ile memur olan kişi daha sonra nasıl öğretmen olur?

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atama dönemlerinde, kamu kurumlarında memur olarak çalışanlar için kontenjan ayırmaktadır. Ancak bu kontenjanlar açılan kontenjanın yüzde 2 oranındadır. Yani sınıf öğretmenliği için 1000 kontenjan açılmış ise naklen öğretmen alımına 20 kontenjan ayrılmaktadır. Memur olarak çalışanlar öğretmenliğe naklen öğretmen alımı yoluyla başvurabilmektedir. Bir başka deyişle, Milli Eğitim Bakanlığı, memur olanların KPSS yoluyla başvuru yapmasını kabul etmemektedir.

Burada şu hususu belirtmek gerekmektedir. Memur kişi, KPSS öğretmenlik başvurularına katılarak öğretmen olarak atamaya hak kazanması halinde, istifa ederek öğretmenliğe başlaması mümkün değildir. Zira usulüne uygun olarak istifa eden aday, en az 6 ay boyunca hiçbir kamu kurumunda yeniden memur olarak çalışamamaktadır.

Sözleşmeli statüde çalışan kişinin durumu ise memur statüsünde çalışandan farklıdır. Zira 6 ay başka bir yerde çalışamamaya dair sınırlama sadece memurlar içindir. Sözleşmeliler ise, istifa edip yeni bir göreve başlayabilir. Mevzuatımız buna izin vermektedir.

Buna göre, gerek 4/B, gerek 4924, gerek 399 sayılı KHK II sayılı cetvel, gerek teşkilat kanunlarına göre sözleşmeli gerekse de geçici personel (4/C), işçi ve geçici işçi statüsünde çalışan bir aday, KPSS10 puanıyla diğer adaylar ile birlikte öğretmenlik atamalarına katılabilir ve atamasının çıkması halinde görevini bırakarak öğretmenliğe başlayabilir.

Memur olarak çalışan kişi nasıl unvan değiştirebilir?

Bir kamu kurumuna memur olarak atanan ancak örneğin mühendislik fakültesi mezunu bir kişinin daha sonra mühendis kadrosuna atanabilmesi için, çalıştığı kamu kurumunun unvan değişikliği sınavı açması, bu kişinin de yapılacak sınavda başarılı olması gerekmektedir. Sınav sadece yazılı olarak yapılmakta olup, sözlü sınav uygulanmamaktadır. Burada karşılaşılan en önemli sorun ise kamu kurumlarının unvan değişikliği sınavı açma yoluna çok sık gitmemeleridir.

Yerleşen aday atamasını dondurabilir mi?

Bir kamu kurumuna yerleştirmesi yapılan bir adayın ne kadar süre içerisinde göreve başlayacağı 657 sayılı Kanunun 62 ve 63'üncü maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunun 62'nci maddesinde aynı yerdeki bir kamu görevine atananın ertesi gün işe başlaması, başka bir yerdeki göreve atananın ise 15 içinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorunda olduğu belirtilmiştir. Örnek verecek olursak: Mersin'de ikamet eden ama Tekirdağ'a memur olarak atanan birisinin atama emrinin tebliğinden itibaren 15 gün içinde gidip göreve başlaması gerekmektedir.

Bu 15 günlük süre belge ile ispatlanacak hallerden dolayı iki aya uzayabilir. Belge ile ispatlanacak hususların içinde sağlık sorunları ve askerlik durumu sokulabilir. Ancak bunun dışında atamayı dondurmak gibi bir durum bulunmamaktadır.