Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Balkanlar'dan sonra Orta Doğu'daki Osmanlı eserlerini de ayağa kaldırmak için önemli bir iş birliğine imza attı. Başkan Recep Altepe, Trablus'ta Türkçe, "hoşgeldin" afişleriyle karşılandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Lübnan'ın Trablusşam şehri ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile Fayhaa Belediyeler Birliği arasındaki 'iyi niyet protokolü', duygusal görüntüler eşliğinde imzalandı. Protokol çerçevesinde, Trablus'taki virane Osmanlı eserlerinin ayağa kaldırılacağı açıklandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, beraberindeki heyetle 'iyi niyet protokolü' imza töreni için gittiği Lübnan'da, Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde bu ülkeye yaptığı ziyaretteki gibi görkemli bir şekilde karşılandı. Başkan Altepe'nin gelişi nedeniyle Trablusşam Lübnan ve Türkiye bayraklarıyla süslenirken, kentin ana arterlerine, "Trablus'taki kardeşlerinize gelmenizle şeref verdiniz", "Trablus'a hoş geldin Başkan Recep Altepe" afişleri asıldı.Başkan Altepe, Trablusşam'da ilk olarak Mina Belediye Başkanı Muhammed İsah'ı belediye binasında ziyaret etti. İki ülke ve iki şehir arasındaki iş birliklerinin konuşulduğu ziyaret sonrasında, Başkan Altepe ve beraberindeki heyet buradaki Osmanlı eserlerini gezdi. Sultan Abdülhamid Han'ın yaptırdığı Hicaz Demiryolu Hattı'nın Trablus'taki hurdaya dönmüş tarihi trenin iskeleti ile çöküntü haldeki telsiz istasyonu, Başkan Altepe ve beraberindekilerin yüreklerini burktu. Başkan Altepe, Trablusşam'da her adımda Osmanlı'nın izini görüyor olmanın gururunu yaşarken, bakımsız ve harabe halindeki mirasın korunamamasına ise üzüldüklerini dile getirdi.
Altepe ve beraberindeki heyet, daha sonra Trablusşam Belediyesi'ndeki 'iyi niyet protokol' imza törenine katıldı. Türk heyeti salona girişte alkışlarla karşılanırken, Trablusşam Belediye Başkanı Nader Ghazal'in imza töreninde Türk halkına olan sevgileri ve Osmanlı'nın bıraktığı mirasa yönelik sözleri, başta Başkan Altepe olmak üzere töreni izleyenleri duygulandırdı. Ghazal, Türkiye ile Lübnan arasındaki ikili ilişkilerin tarihte olduğu gibi istenilen düzeye ulaşıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ghazal, yüzyıllarca huzur içinde ve dostça birlikte yaşayan, bir bedenden farksız iki ülkenin iki şehri arasındaki iş birliği protokolünün kendileri için tarihi bir olay olduğunu, bunu Osmanlı mimarisiyle inşa edilen Nevfel Belediyesi binasında imzalamanın da bugüne ayrı bir anlam kazandırdığını söyledi. Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız'ın da katıldığı protokol imza töreninde konuşan Başkan Altepe, Trablus'u kendilerinden ayrı bir parça olarak görmediklerini vurguladı. İki ülkenin asırlarca beraber sevinip beraber üzüldüğüne dikkat çeken Altepe, "Burada yaşayan Trablusluların bizi gördüğünde, en yakın dostunu görmüş gibi sevinmesi bizleri duygulandırdı. Burada her adımda bir Osmanlı eseri görmek mümkün. Lübnan'da kendimizi ülkemizde, şehrimizde hissettik. İmzaladığımız protokolle, dost olan iki ülkenin iki şehri olarak bundan sonra daha sıcak ilişkilere kalıcı bir adım atıyoruz. Bilgi ve deneyim paylaşımı ile dostluklarımız daha da pekişecek" dedi.