Tamamlandığında 10 kilometrelik yolu 6 kilometreye düşürecek olan Kuskunkıran Tüneli'nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Tünel inşatının yüklenici firma Başkanı Necdet Gürsesli, 2 bin 176 metre uzunluğundaki Kuskunkıran Tüneli'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri için çok büyük önem arz ettiğini belirtti.
NVS İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Gürsesli, Van'da inşa ettikleri 2 bin 176 metre uzunluğundaki Kuskunkıran Tüneli'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri için çok büyük önem arz ettiğini belirtti. İnşaat sektöründe 32 yıllık birikime sahip olduklarını belirten Necdet Gürsesli; “22 yıldır NVS İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. adı altında faaliyet gösteren bir aile şirketiyiz. Şirketimizin faaliyet alanları içerisinde yaklaşık olarak 400 kişi istihdam edilmektedir" dedi.
Van'da inşa ettikleri Kuskunkıran Tüneli ile ilgili önemli açıklamalar yapan Gürsesli, "Kuskunkıran Tüneli; ülkemizin İzmir, Antalya, Mersin, İskenderun gibi limanlarından Gürbulak ve Esendere gümrük kapılarına uzanan ulaşım yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu ulaşım yolu aynı zamanda Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri içinde çok büyük önem arz etmektedir. 2 bin 234 rakımında bulunan Kuskunkıran geçidi özellikle kış aylarında yoğun bir kar mücadelesi gerektirdiğinden çok büyük zorluklarla aşılmaktadır. Bölgesel olarak ulaşım sektöründe çalışan nakliyeciler bu durumdan oldukça muzdariptir. Kuskunkıran geçidi iniş ve çıkışı itibariyle 10 km uzunluğundadır. 2 bin 176 m uzunluğundaki tünel ve 950 m yaklaşım yollarıyla inşaatı tamamlandığında bu mesafe 6 km kısalacaktır. Firmamız Van-Tatvan karayolu, Kuskunkıran tüneli ve yaklaşım yolları işinin ihalesine hazırlandığı zaman sürenin 210 gün olduğunu görünce endişelenmiştik. İhale bizde kalınca hemen çalışmalarımıza başladık. Zamanı kısaltmak için bütün sistemimizi 24 saat çalışma esası üzerinde ve her türlü araç gerecimizi iki katına çıkararak anılan sürede bitirmeye çalışmaktayız. Karayolları 11. Bölge Müdürü Sayın Arif Çobanoğlu Bey'in yoğun ilgisi ve dirayetli yönlendirmeleriyle işimiz daha da kolaylaşmaktadır" diye konuştu.
Projeyi ulaştırma sektörüne kazandırmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını kaydeden Gürsesli, "Bölgenin topoğrafik yapısının dağlık olması nedeniyle Baykan-Bitlis ve Bitlis-Gümrük Kapıları arasındaki ana ulaşım yolunda bu tür tünel inşaatları daha fazla yapılmalıdır. Örneğin; Tatvan geçişi ile Van Güzeldere geçişi tünele kavuşturulmalıdır. Yakıt tasarrufu, trafik güvenliği, kar mücadelesi nedeniyle bu tür projeler oldukça verimli olmaktadır" dedi. Kamu ihale sistemine de değinen Gürsesli, "Bilindiği gibi 4734 sayılı Kamu İhale Yasası ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu 2002 yılında yürürlüğe girerek uygulanmaya başlanmıştır. Bu yasaların çıkması ve uygulanması çok önemli bir değişikliktir. Ancak aradan geçen 8 yıllık süre içerisinde gerek idarelerin, gerek Kamu İhale Kurumu'nun, gerekse müteahhit firmaların kurumsal yapıları ve buna bağlı olarak da gerekli altyapıları yeteri kadar oluşmadığından birtakım sıkıntılar yaşanmaktadır" diyerek sözlerinin tamamladı.