Dünyada açlık sorunu büyüyor

İha
00:0016/10/2008, Perşembe
G: 16/10/2008, Perşembe
Yeni Şafak
Dünyada açlık sorunu büyüyor
Dünyada açlık sorunu büyüyor

OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göknur, "Gıda fiyatlarının artması ve küresel ısınma nedeniyle açlık sorunu daha da büyümektedir" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göknur Terzi, "Gıda fiyatlarının artması ve küresel ısınma nedeniyle açlık sorunu daha da büyümektedir" dedi.

Samsun-Sinop Veterinerler Odası tarafından '16 Ekim Dünya Gıda Günü' dolayısıyla Bafra Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Beslenmemizde Hayvansal Gıdaların Önemi" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan OMÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göknur Terzi, insanların büyümesi, gelişmesi, fizyolojik işlevlerini sürdürebilmesi, uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli olan besin maddelerinin alınmasına beslenme dendiğini belirtti. Besinlerin hayvansal kökenli gıdalar ve bitkisel kökenli olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydeden Terzi, FAO tarafından 2008 yılı Dünya Gıda Günü'nün ana temasının 'gıda güvenliği, iklim değişikliği ve biyoenerjinin etkileri' olarak belirlendiğini ifade etti. Küresel ısınma ve iklim değişiminin birbirini tetiklediğini söyleyen Terzi, "Küresel ısınma sonucu aşırı buharlaşma, kuraklık, yangınlar, göl ve ırmak sularında azalma, bitki ve hayvan türlerinde azalma, tarım üretiminde azalma ve bunların sonucunda da açlık sorunu gündeme gelmektedir. Dünya Gıda Örgütü verilerine göre, dünyada yaklaşık 925 milyon insan açlıkla karşı karşıyadır. Gıda fiyatlarının artması ve küresel ısınma nedeniyle açlık sorunu daha da büyümektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre, dünyada 37 ülke gıda krizi ile karşı karşıyadır ve gıda fiyatları son 9 ayda yaklaşık yüzde 45 artmıştır" diye konuştu.

Dünya gıda güvenliğini tehdit eden ikinci önemli sorunun 'tarıma dayalı biyoenerjinin oluşturduğu güçlükler' olduğunu dile getiren Terzi, "Biyoyakıt kullanımındaki artış çiftçilere yeni fırsatlar sunarken, gıda güvencesi üzerinde önemli bir negatif etkisi olabileceği ileri sürülmektedir. Bu çerçevede, biyoyakıt kullanımının ekonomik, çevresel ve gıda güvencesine yönelik olası etkileri üzerinde daha detaylı analizler yapılması talep edilmektedir" şeklinde konuştu.

Terzi, hayvansal kökenli gıdalara dikkat çekerek et, süt ve yumurta içeren esansiyel amino asitlerin cins ve miktarları bakımından bitkisel proteinlerden daha üstün kabul edildiğine dikkat çekti.