12 Eylül'de kabul edilen anayasa paketini temel alan uyum yasaları için çalışmalar devam ediyor. Son şekli verilen HSYK'nın yapısı ile Ombudsmanlık'ın da aralarında bulunduğu tasarıların bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.
Anayasa paketinin 12 Eylül'deki referandumla kabul edilmesinin ardından gündeme gelen uyum yasaları için çalışmalar hızla devam ediyor. 36 kanunda değişiklik öngören uyum yasalarının bir kısmının bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. Başbakanlıkta, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ koordinasyonunda, Başbakanlık Kanunlar Dairesi Genel Müdürü, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü ve Avrupa Birliği Genel Sekreteri'nin denetiminde gerçekleşen çalışmalarında, son şekli verilen yasa tasarıları bu hafta Meclis'e sevk edilecek.
Uyum kanunları için çalışmalarını sürdüren komisyonun HSYK'nın yapısı ve Ombudsman'lık olarak bilinen Kamu Denetçiliği ile ilgili yasa tasarılarını tamamladığı bildirildi. HSYK'nın yapısı ile ilgili hazırlanan yasa tasarısı taslağı daha önce kurumların bilgisine sunulmuştu. Edinilen bilgiye göre hükümet, tasarı ile ilgili görüş ve önerileri dikkate alarak, taslakta değişiklikler yaptı. Bu hafta Meclis'e sevk edilecek uyum yasaları arasında HSYK'nın yapısı ve Kamu Denetçiliği ön sırada yer alacak.
Cumhurbaşkanı Gül'ün HSYK üyeliğine yaptığı atamaların ardından, kurulun tüm üyeleri belirlenmiş oldu. Sıra kurulun çalışma usullerini belirleyen kanuna geldi. Adalet Bakanlığı'nın daha önce açıkladığı tasarıya göre, HSYK, 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşan, idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişiliği olacak. 3 daire halinde çalışacak kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulun tabii üyesi olacak, Müsteşar bulunmadığı zaman kendisine vekalet eden kişi kurul toplantılarına katılacak.
Referandumda Anayasa'nın 24 maddesinde değişiklik öngören kanunun kabul edilmesi nedeniyle yirmiye yakın yasada değişiklik yapılması, yeni yasaların çıkarılması söz konusu olacak. Milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması kaldırılıyor. Siyasi Partiler Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Meclis Başkanı ve G.Kurmay Başkanı'nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanmasına ilişkin değişiklik de gündeme gelecek.