Maliye'nin stopaj çalışması yabancıyı ürkütmeyecek

Cahit Saraçoğlu
00:0025/02/2010, Perşembe
G: 24/02/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
Maliye'nin stopaj çalışması yabancıyı ürkütmeyecek
Maliye'nin stopaj çalışması yabancıyı ürkütmeyecek

Yabancı yatırımcının stopajda, 'kayıtlı mükellefiyetin' olmayacağı bir düzenlemeyi istediğine dikkat çekilirken, “Alacağım paramı ve senin ne vergi alacağını bileyim. Onun dışında ilave belge kayıt istemiyorum” talebinde bulunduğu belirtildi

Konuyla ilgili görüşleri alınan İMKB tahvil ve bono piyasasındaki aracı kurumlar ile bankacılık kesimi ise “menkul kıymetten elde edilen gelir, ihraç edilen bir gelir ise bunun vergilendirilmesi için vatandaşı beyanname külfetine sokmayalım” önerisini yapıyor


Anayasa Mahkemesi'nin bono, yatırım fonu ve hisse senedinde yabancılara sıfır stopaj uygulamasının iptali ve buna ilişkin gerekçeli kararın da 8 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanması sonrasında gözler Maliye Bakanlığı'na çevrildi. Maliye Bakanlığı, yabancı yatırımcıyı ürkütmeyecek bir düzenleme hazırlıyor. Maliye, Hazine, SPK, BDDK ve Merkez Bankası uzmanları, tahvil ve bonoda hem yerli, hem yabancıya nasıl vergilendirme getirilebileceği üzerinde kafa yoruyor. Uzmanların üzerinde en çok durdukları konunun ise yabancı yatırımcının 'kayıtlı mükellefiyetin' olmayacağı bir düzenleme isteğine ilişkin olduğu belirtildi.

BEYANNAME KÜLFETİNE SOKMAYALIM

Konuyla ilgili, İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'ndaki aracı kurumlar ile bankacıların da görüşleri alındı. Bu kesimler de “menkul kıymetten elde edilen gelir, ihraç edilen bir gelir ise bunun vergilendirilmesi için vatandaşı beyanname külfetine sokmayalım” önerisi yapıyor. Ekonomi bürokratları söz konusu önerinin Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği geçici 67'nci maddenin mantığında bulunduğuna dikkat çektiler. Bu çerçevede yabancı bir bankanın bir yığın müşterisinden tek tek beyanname alma sıkıntısının geçici 67'nci madde ile giderildiği hatırlatıldı. Türkiye'nin ABD, Hollanda, İsrail, Norveç ve Belçika'nın içerisinde yer aldığı 5-6 ülke ile sıfır vergi anlaşması bulunuyor. Bu anlaşma nedeniyle, vergi almaya kalkışmanın sorun yaratacağı belirtiliyor. Maliye'de alınmayacak bir vergi için yabancı ürkütülecek korkusu yaşanıyor.


MAHKEME, ARACI KURUM KOMİSYONUNU ARTTIRDI

Maliye Bakanlığı'nın yabancıları ürkütmeyecek taslak hazırlığına Anayasa Mahkemesi 9 ay süre verdi. Düzenlemede yabancı hususu önem taşıyor. Düzenleme yapılmazsa, sıfır vergi anlaşması bulunan ülkeler dışındaki yabancılardan yüzde 15 stopaj alınacak. Bu çerçevede mahkemenin iptal kararının sadece aracı kurumların komisyonlarını arttırdığına dikkat çekiliyor. Buna göre, bir Hollandalı yatırımcı Türkiye'den alacağı kağıtlarda yine sıfır vergi verecek. Ancak, anlaşma yapılmayan Fransa'dan dolayı Fransız yatırımcıya yüzde 15 stopaj getirilecek. Bu da Fransız yatırımcıdan dolayı aracı kuruma komisyon kazandıracak. Ancak Fransız yatırımcı, Hollanda'da kuracağı bir firma aracılığıyla yine sıfır vergi ile Türkiye'de bono ve tahvil alabilecek. Bu nedenle bürokratlar, uygulamanın iptalinin bir şey değiştirmediğine dikkat çekiyor.


Alınmayacak vergi yabancıyı ürkütebilir

Türkiye'nin 5-6 ülke ile sıfır vergi anlaşması bulunuyor. Anlaşma nedeniyle vergi almanın sorun yaratacağı düşünülürken, bu kapsamda yeni uygulamada 'yabancının ürkütülmeyeceği' düzenlemeler içermesine dikkat edilecek.

Yetkililer, “Yabancı yatırımcı, 'ne vergi alacaksan al.' Kayıt, kuyut, mükellefiyet istemiyorum. 'Alacağım paramı ve senin ne vergi alacağını bileyim' yeterli. Onun dışında ilave belge kayıt istemiyorum” talebinde bulunduğuna dikkat çekiyor.