Mercedes fiyatına Murat 124'e binerdik

00:001/12/2010, Çarşamba
G: 30/11/2010, Salı
Yeni Şafak
Mercedes fiyatına Murat 124'e binerdik
Mercedes fiyatına Murat 124'e binerdik

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin korumacı bir anlayışı terk edip ekonomide önemli hamleler yaptığına işaret etti. Ergün, “Dışa açılmasaydık bugün Mercedes fiyatına Murat 124'e biniyor olabilirdik” dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin korumacı bir anlayışı terk edip ekonomide önemli hamleler yaptığına işaret ederken, “Dışa açılmasaydık bugün Mercedes fiyatına Murat 124'e alıyor ve ona biniyor olabilirdik” ifadesini kullandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlar Kurulu Toplantısı'na konuk olan Bakan Ergün, ihracatın önemi ve ülkelere getirilerini anlattı.

KOALİSYONLAR GÜVEN VERMİYOR

Korumacı ekonomilerde modellerin ve markaların önemli görülmediğini vurgulayan Ergün, dışa açılma ile ürünlerin daha kalifiye bir hale geldiğini, dolayısıyla ihracatın arttığını dile getirdi. Sanayi Bakanı, koalisyon iktidarlarının yatırım ve ihracatın artmasına mani olduğunu ileri sürerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Koalisyonlar güven ortamı oluşturamıyor, yatırımın çekiciliğini ortaya koyamıyordu. Bir mekik diplomasi yürüttük ve dünya ile sıcak temas kurduk. Kimi siyasiler yolculuk harcırahlarımızı hesaplarken, biz işadamlarımızda yeni pazarlara girmeyi amaçladık.”

ÇİNLİ 4 FİRMA GELECEK

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, iş makinesi üretimi yapan Sanny'nin de aralarında bulunduğu Çinli 4 firmanın Türkiye'ye yatırım için son kararlarını vermek üzere olduğunu bildirdi. Ergün, “Çin'in Türkiye'ye, özellikle de makine yedek parça sektörüne büyük bir ilgisi var. Türk firmaları, Çin'de makine sektöründe yapılacak büyük bir fuara davet edildi. TİM ve KOSGEB arasında yapacağımız bir organizasyonla, bu fuara katılabiliriz' dedi.


Kur sorunu 15 gün önce tartışılan noktada değil

“İhracat denince, akla ilk olarak Türk Lirasının aşırı değerli olmasından kaynaklanan kur sorunu geliyor' diyen Nihat Ergün, kurun ihracatçıları zor durumda bıraktığını, rekabet gücünü olumsuz etkilediğini bildiklerini söyledi. Ergün, 'Ancak kur ile ilgili yapılacak düzenlemelerin, bazı konuları iyileştirirken, diğer bazı konulara zarar verebileceğini de dikkate almamız gerekiyor. İyi hesaplanması gereken bir mesele olduğunu söylemek istiyorum. Kurun rekabet gücümüzü olumsuz etkilediği çok açık bir gerçek olsa da, rekabet gücünü belirleyen tek parametrenin kur olmadığı da bir gerçektir. İşte bugün kur 15 gün önce 1 ay önce tartıştığımız noktada değil. Biz de merak etmeyin biz TİM toplantısına gelirken 1,50 olur dedik bakın 1,50 oldu' diye konuştu. Ergün, sadece kur ile ilgili tartışmalara odaklanmak, diğer parametrelerin es geçilmesine neden olacağına işaret etti.


Sanayi için yeni strateji belgesi gerekiyor

Türkiye İhracatçılar Maclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'Orta yüksek ve yüksek teknolojili sanayilerde üretim ve ihracatın artırılması için somut destekler içeren bir sanayi strateji belgesinin hazırlanması ve uygulanması gerekiyor' dedi.Türkiye sanayisi için olmazsa olmaz desteklerden bir tanesinin yatırım teşvikleri olduğunu vurgulayan Büyükekşi, bu yıl sonunda yürürlükteki yatırım teşviklerinin sona ereceğini, yeni dönemde her sektör için ayrı ayrı kriterler belirlenmesini istediklerini kaydetti. Büyükekşi, 'Kimi sektörlerde enerji, kimilerinde vergi, kimilerinde istihdam desteklerine ihtiyaç var” dedi.