Gıda ile teması olan 451 ürünü kanserojen açısından test ettiklerini belirten Metro Cash & Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin, 'Kebap şişleri çok problemli' dedi. Mide kanserinin artması, Ergin'i doğruluyor
Kanserojen kırtasiye ürünleriyle ilgili yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Metro Cash & Carry, bu sefer gıda ile teması olan ürünler konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 451 ürünü ham maddesine ve risk seviyelerine göre tek tek analiz ettiklerini belirten Metro Cash & Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin, “Türkiye'de kebap şişinde çok ciddi problem var” uyarısında bulundu. Krom gibi maddelerle kaplamalı olmayan şişlerin daha zararlı olduğunu ifade eden Ergin, piyasadaki ürünlerin de genellikle kaplamasız olduğunu söyledi.
Kanser açısından gıda dışı ürünlerdeki tehlikenin çok daha büyük olduğuna dikkat çeken Hakan Ergin, “Vücut, gıdadaki bakteriyel bozulma ve tehlikeyi atmayı biliyor. Ancak ağır metalleri atamıyor. Gıda ile teması olan ürünlerden insan vücuduna geçen ağır metaller, kanserojen, zehirli veya alerjiktirler. Böbreklerde, karaciğerlerde ve eklemlerde birikebilir, çocukların sinir ve bağışıklık sistemini tahrip edebilirler” diye konuştu. Rafa koyacakları ürünün fiyatından önce güvenilirliğine baktıklarını anlatan Ergin, plastikler konusunda da uyardı.
Genellikle çelik ürünlerinde tehlikenin bulunmadığını anlatan Hakan Ergin, “En temizi cam ve porselenler” dedi. Ancak porselenlerde de kullanılan boyanın zararsız olması gerektiğini hatırlattı.
Metro Cash & Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin ve Kalite Güvence Uzmanı Özlem Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre Türkiye perakende zincirinde kalite güvence sistemi için ortak bir standart şart. Bunun için de en uygunu İngiltere'deki BRC (British Retail Consortium - Birleşik Perakende Konsorsiyomu) modeli. Buna göre bir üretici BRC'den ürünüyle ilgili bir belge aldığında bütün zincirlere girebiliyor, her zincir için ayrıca bir teste gerek kalmıyor. Hakan Ergin, bunun için Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) görevlendirilebileceğini söyledi.
Türkiye'nin önde gelen kanser uzmanlarından Prof. Dr. Erkan Topuz, mide gibi bazı kanser türlerinin dünyada azalmasına rağmen Türkiye'de artış göstermesini beslenme ve yaşam tarzına bağladı. Prof. Erkan Topuzlu'nun, mide kanserinin özellikle Güneydoğu'da arttığını söylemesi, Metro'nun kanserojen şişlerle ilgili bulgularını doğruluyor.
Metro yetkililerinin verdiği bilgiye göre bazı kimyasalların içerisinde, metal ve plastik hammaddelerinin yapısında birtakım ağır metaller bulunuyor. Ağır metal içeren atıkların suya, toprağa karışmasıyla ürünlere bulaşabiliyor. Bu tehlikeli kimyasallar insan vücuduna ise gıdanın konduğu ekipmanlar veya dudak temasıyla geçebilir.
Fitalatlar, ürün içinde kullanılan plastiklerin yumuşatılmasında ve boyalarda kullanılıyor. Fitalat bileşiklerinin kanser, böbrek ve karaciğer bozuklukları, astım, cinsel gelişim problemleri, hormon yapısı, metabolizma ve büyüme düzensizlikleri gibi sağlık üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunuyor.