Gaznet AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Sılkım, hava kirliliğinin Konya'da en büyük sorun olduğunu belirterek, "Doğalgaz ulaşan 250 bin konuttan yaklaşık 50 bini bu yakıtı kullanmıyor" dedi.
Konya'ya doğalgaz dağıtım lisansına sahip Gaznet AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Sılkım, EPDK ile Gaznet arasında yapılan sözleşme gereği, 2010 yılı itibariyle dağıtım bölgesindeki imarlı alanların tamamına doğal gaz götürülmeleri gerektiğini belirtti. Bu konuda Gaznet'in, doğal gaz dağıtımında başarılı bir performans ortaya koyduğunu anlatan Sılkım, 'Sözleşmenin bu maddesi, Gaznet'e, şartların uygun olması ve belli bir bina yoğunluğu durumunda doğal gazın götürülmesini gerekli kılıyor. Çevreye duyarlı bazı vatandaşlarımız, yaşadıkları hava kirliliğinden yola çıkarak, EPDK ile olan sözleşmemizi farklı yorumluyor. Henüz bina yoğunluğunun doğal gaz hattı çekmeye yetmediği yerlere de hat çekilmesini istiyorlar' dedi.
Sılkım, Konya'da şuan 250 bin konuta doğal gaz ulaştırdıklarını, fakat 40-50 konutun bu çevreci ve ekonomik yakıt kapısına kadar ulaştığı halde kullanmadığını söyledi. Bunun, doğal gaz kullanımının bir yaptırımı olmamasından kaynaklandığını dile getiren Sılkım, geçtiğimiz yıl için doğal gazın diğer yakıtlara göre pahala bulunduğunu ancak bu yıl kışın ılıman geçmesinin de etkisiyle doğal gazın alternatifsiz yakıt haline geldiğini belirtti.
Sılkım, 40-50 konutun doğal gaz ulaştığı halde bu çevreci yakıtı henüz kullanmasa da, doğal gaz kullanımı arttıkça, kentin en önemli sorunu olan hava kirliliğinin azalmakta olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Oysa şuan için Türkiye'de ve dünyada doğal gazdan daha ekonomik, daha temiz, daha çevreci bir yakıt bulunmuyor. Bir yanda kapısına kadar doğal gaz götürdüğümüz yaklaşık 50 bin konut, bu olanağı elinin tersiyle itip kömür ya da fuel oil gibi yakıtlar kullanıyor. Bu konuda, bugünkü şartlar içinde vatandaşa 'kömürlü kazanını söküp doğa gaza geçmek zorundasın' diyemiyoruz. Çünkü böyle bir zorunluluk, yaptırım durumu yok. Ayrıca, şuan kar eden bir kuruluş değiliz, halen yatırım aşamasındayız. Konya'ya 50 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızda geçen yıl yaşanan kriz nedeniyle bir miktar gecikme oldu ancak tek bir işçi bile çıkarmadık. Bu bizim için gurur vesilesidir. Bu yıl özellikle Karatay'a yoğunlaşıyoruz ve kentsel dönüşüm alanlarına doğal gazı hemen götüreceğiz. Yeter ki bizden, 'toplu konutlarımıza doğal gaz istiyoruz' densin. Gaz satıp para kazanacağımız yere neden doğal gaz götürmeyelim?' 'Bu konudaki eleştiriler kesinlikle yersiz' diyen ancak bu konuda vatandaşların kendilerine ve EPDK'ya gönderdiği talep ve şikayet dilekçelerini anlayışla karşıladıklarını ifade ederek, 'Doğal gazı hak eden ancak henüz götüremediğimiz bazı yerlerde ise örneğin; haritada sokak görülen yere geldiğimizde kerpiç bir evle karşılaşıyoruz ve oraya doğal gaz hattı döşeyemiyoruz' diye konuştu.