Bakan Çİçek, terör örgütü PKK'nın tüm yöneticileri ve mensuplarının Türkiye'ye teslim edilmesi için talepte bulunduklarını açıkladı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'de suç işlemiş, yurt dışında oldukları bilinen kişilerin iadesini istediklerini belirterek, “Irak'tan istedik, başka ülkelerden de istediklerimiz var. PKK'nın tüm yöneticileri, mensupları Irak'ın içinde değil ki, Irak'ın dışında olanlar da var, onları da istedik. Ama şu ana kadar henüz alabildiğimiz bir netice yok” dedi.
Çiçek, Habertürk televizyonunda canlı yayınlanan Basın Kulübü programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Irak hükümetinin söylemlerinde son günlerde değişmeler gözlendiğini, ancak bunun yeterli olmadığını belirten Çiçek, Irak hükümetinin daha ilerisini söylemesi ve yapması gerektiğini ifade etti.
Irak'taki PKK kamplarının dağıtılması ve uluslararası hukukta suçlu varsa, bunların iade edilmesi gerektiğini kaydeden Çiçek, “Türkiye'de suç işlemiş, yurt dışında oldukları bilinen kişileri, hangi ülkedeyse biz bunların iadesini istedik. Irak'tan istedik, başka ülkelerden de istediklerimiz var. PKK'nın tüm yöneticileri, mensupları Irak'ın içinde değil ki, Irak'ın dışında olanlar da var, onları da istedik. Ama şu ana kadar henüz alabildiğimiz bir netice yok. Bunu sonuna kadar takip edeceğiz, operasyon olsa da olmasa da...” diye konuştu.
Terör örgütünün yöneticilerinden Cemil Bayık ve Murat Karayılan'ın Türkiye'ye teslim edileceği haberleriyle ilgili olarak Çiçek, “Bizden kaynaklanan bir haber değil, bizim tarafımızdan teyit edilmesi gereken bir haber de değil. Yazılıyor” dedi.
“Gelen bilgi var mı?” sorusu üzerine “Hayır” yanıtını veren Çiçek, şöyle devam etti:
“Biz, bu tür kişileri dünyanın neresinde varsa, istedik, istiyoruz. Teslim edilirse, hukukun gereği yapılmış olur. Hukukun gereği yapılıyorsa, bunda sürpriz olacak ne var? Biz bunları da istiyoruz, başka suç işlemiş olanları da istiyoruz. Oradaki herkesi istiyoruz asıl. Çünkü terör örgütüne üye olmak da suçtur. Biz istiyoruz ama o ülkeden, ama başka ülkeden. Eğer bunlar teslim edilmiş olursa, hukukun gereği yapılmış olur.
Bu bir süreçtir. Türkiye bu noktadaki talebini, kararlılığını en üst düzeyde ortaya koymaya çalışıyor. Ama şunu görmek lazım; Bu hakikaten, bugünden yarına bitecek bir bela değildir.”
Çiçek, terörü her yönüyle ciddiye aldıklarını ve hükümet olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek, eskisine göre dağa çıkan insan sayısında azalma olduğunu bildirdi.
Bir soru üzerine Çiçek, Erdoğan-Bush görüşmesinin tutanağının devletin arşivinde olduğunu ve “bilmesi, okuması gerekenlerin bilgiden haberi olduğunu” söyledi.
Türkiye'nin terörle mücadelesinde esas hatanın, 1. Körfez Savaşı'nda yapıldığını söyleyen Çiçek, “Bu, benim kişisel kanaatim. Gitmek gerekiyordu, gidilmedi o zaman. O zaman ne 36. paralel olacaktı, ne Çekiç Güç olacaktı, ne de Irak'ın kuzeyinde meydana gelen oluşum bu noktaya gelmiş olacaktı. Gündelik sorunların peşinden giderek 10 yıl sonrasını göremezseniz. Bugün yine o konuyu tartışırız. Orada bir olumsuzluk varsa, 1 Mart'tan daha evvel Körfez Savaşı'ndaki sıkıntıdan kaynaklanıyor” diye konuştu.
Çiçek, “terör örgütü üyelerine af çıkarılacağı” yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, bu konuda bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını söyledi.
Bir başka soru üzerine Çiçek, konunun Milli Güvenlik Kurulu'nda da gündeme gelmediğini belirterek, “Böyle bir konu hiçbir yerde konuşulmadı” dedi.
Anayasa taslak çalışmalarında başörtüsüyle ilgili düzenlemelerin yer aldığının ifade edilmesi üzerine Çiçek, kimsenin kılık kıyafetine karışmadıklarını, açık ya da kapalı gezilebileceğini, demokratik ülkede böyle olması gerektiğini söyledi. Cemil Çiçek, “Kim neye inanıyorsa inanır. Bu bir temel insan hakkıdır. Bir kör dövüşüdür geçip gidiyor. Ön yargılardan uzak, uzlaşmayla bu işi çözmemiz lazım. Birbirimizin vatanseverliğinden şüphe etmeksizin onu yapmaya çalışalım. Biz, iyi niyetliyiz” diye konuştu.
Devlet Bakanı ve Babakan Yardımcısı Çiçek, Anayasa hazırlıkları konusunda da “Amacımız, temel hak ve özgürlükleri daha iyi noktaya getirmektir” dedi.
Çiçek, “ABD'nin gelecekte İran'la ilgili bir sorunu olacak gibi görünüyor, umarım olmaz. ABD'ye 'biz bu işte hiç yokuz' diyeceğiz galiba öyle mi?” sorusunu yanıtlarken, İran'ın çok uzun zamandan beri Türkiye ile ilişkileri olan bir ülke olduğunu ifade etti.
Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu saatte elektrikler yanıyorsa bunu değişik kaynaklardan sağlamak zorundayız. Unu, tuzu kuru ülke değiliz. İlişkilerimizi sürdürüyoruz. Karşılıklı menfaatimize bakıyoruz. İran ile ilişkilerimizi kendi menfaatlerimiz açısından yapıyoruz, falancanın aleyhine olsun diye yapmıyoruz. Soranlara da açıkça, mertçe bunu söylüyoruz. Bu politikada anlaşılmayan bir yan yok.”