MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Protokolün öngördüğü süreç, milli çıkarlara aykırı" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Ermenistan açılımı” olarak kamuoyuna yansıyan Ermenistan'la paraf edilen protokolü sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, protokolün 'AKP'nin ilkesiz ve teslimiyetçi dış politika” anlayışının tezahürü olduğunu belirterek “Ermenistan'la paraf edilen iki Protokol, hukuk dışı Ermeni talepleri karşısında boyun eğildiğini tescil etmiş, AKP hükümetinin lekeli dış politika siciline bir utanç vesilesi olarak geçmiştir” dedi.
Bahçeli, Ermenistan'la paraf edilen protokolle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. AKP hükümetinin Ermenistan'la diplomatik ilişki kurulması ve sınırın açılması sürecini başlatmasının 'ilkesiz ve teslimiyetçi dış politika' anlayışının tezahürü olduğunu savunan Bahçeli, protokolle, 'hukuk dışı Ermeni talepleri karşısında boyun eğildiğinin tescil edildiği”ni kaydetti.
Protokolü “AKP hükümetinin lekeli dış politika siciline bir utanç vesilesi olarak geçmiştir” ifadesiyle eleştiren Bahçeli, paraf edilen protokollerin 'siyasi ve hukuki sakatlıkları' konusunda ise şunları söyledi:
“Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesinin önündeki engellerin, Ermenistan'ın uluslararası hukuka aykırı talep, politika ve uygulamalarından kaynaklandığı çok iyi bilinmektedir. İki ülke arasında diplomatik ilişki kurulması, bunun zemininin ve dayanacağı ilkelerin açık ve somut olarak ortaya konulmasını gerekli kılmaktadır. Ermenistan iki ülke arasındaki sınırı belirleyen 1921 Kars andlaşmasının ve bundan kaynaklanan yükümlülüklerinin geçerli olduğunu açıkça tanımaya yanaşmamaktadır. Paraflanan Protokol'de bu hayati konu genel ifadelerle geçiştirilmiş, 1921 Kars anlaşmasına açıkça atıfta bulunulmamıştır. Ermenistan Türkiye'nin toprak bütünlüğünü sorgulamakta ve Doğu Anadolu topraklarına Batı Ermenistan olarak atıfta bulunmaktadır. Ağrı dağını da resmi devlet amblemi olarak kabul etmiştir. Bu toprak talepleri Anayasa hükmü haline getirilmiştir. AKP hükümetinin kabul ettiği Protokollerde Ermenistan'ın bu konularda Anayasa'sının ilgili hükümlerini gözden geçirerek uluslararası hukuka uygun hale getireceğine ilişkin somut bir yükümlülük yer almamaktadır.”