Yunanistan'dan sonra Avrupa'da gözler İspanya'ya çevrildi. 15 milyar avroluk kemer sıkacak olan ülkeyi zorlu bir süreç bekliyor. İspanya'dan gelen banka kurtarma haberinin Avrupa'ya yönelik kaygıları artırması ve Güney ile Kuzey Kore arasındaki savaş çanları dünyayı bir kez daha sallamaya başladı Tüm dünya borsaları yaşanan korkuyla çakılma noktasına gelirken, İstanbul Borsası da nasibini aldı. Kayıp hanesine iki binin üzerinde puan yazan İMKB, yüzde 4.2 aşağı inerek, 51 bin puan seviyesini gördü. İç piyasada dolar 1.60'a çıktı
Lehman Brothers'ın battığı 2008 yılının son çeyreğinde, ilk kez sallanan ve küresel piyasaları tarihi dibe taşıyan kriz, ardından 'duruldu' denilen piyasalar önce Yunanistan'la alevlendi. Yunanistan'dan sonra Avrupa'da gözler şimdi İspanya'ya çevrildi. 15 milyar avroluk kemer sıkacak olan ülkeyi zorlu bir süreç bekliyor.
İspanya'nın Katoliklerin kasası olarak nitelendirilen Cajasur'a el koyması ve dört İspanyol bankasını birleştirmesi, krizin derinleştiği korkularını zaten artırmıştı. Bu kaygılar bugün de piyasalarda yansımasını buldu. Bununla birlikte İtalya'nin risk primlerinde hızlı yükseliş ABD tarafından gelen olumlu verileri gölgeledi.
23 Mart'ta Güney Kore savaş gemisinin batırılmasında rol oynadığı iddia edilen Kuzey Kore ordusunun, alarmda olduğunun Kuzey Kore lideri Kim Jong-Il tarafından açıklanması tedirginliği artırmış durumda. Güney Kore borsasındaki yüzde 4 civarında sert düşüşler nedeni ile Güney Kore Merkez Bankası'nın olağanüstü toplanacağı açıklandı. Tüm bunların birleşmesiyle Avrupa'da yaşanan borç kriziyle ilgili yeniden gündeme gelen endişeler, ABD'deki büyüme ve küresel ekonomideki toparlanmaya yönelik belirsizlikler nedeniyle kaygılanan yatırımcıların korkusunu biraz daha artırdı.
Bununla paralel olarak, ABD borsalarında yaşanan gerileme dün Asya borsalarında da devam etti. Avrupa'daki endişelerle borsalarda da kayıplar gözleniyor. Tokyo Borsası yüzde 3.06 düşüş gösterdi. Asya'da Hong Kong ve Singapur borsaları yüzde 2,4, Avustralya Borsası yüzde 2,5, Hindistan Borsası yüzde 1,6 oranında değer kaybetti.
Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Birliği ve IMF tarafından Yunanistan'daki büyüyen krizi önlemek ve Avrupa'nın ortak para birimini savunmak için ortaya koyduğu 750 milyar avroluk plan büyük sevinçle karşılanmıştı. Ancak bu çare, Komşu'nun derdine çare olmak yerine diğer ülkelere de sıçradı. İngiliz The Economist dergisine göre, Avrupa liderleri Yunanistan krizinin yayılma tehlikesi karşısında cesur ve hızlı harekete geçerek doğrusunu yaptı. Fakat kurtarma planının getireceği manevi zarar ve avroyu ayakta tutmak için ülke ekonomilerine daha fazla müdahalenin gerekecek olması çirkin bir siyasi savaşa yol açabilir. Dergiye göre, en zoru da, savurganlığı dizginlemek için gereken siyasi iradeyi sergilemek olacak. Diğer taraftan Yunanistan'daki şiddet olayları, demokratik hükümetlerin insanlar ayaklanmadan önce ne kadar zorluk dayatabileceğinin de hatırlatıcısı. Açıkların azalması ve ekonomilerin modernleşmesi gerektiğini kabul etseniz bile, büyümenin mi toplumsal isyanın mı önce geleceğinden kimse emin olamaz.
Uluslararası Para Fonu (IMF) baş ekonomisti Olivier Blanchard, "Piyasalar Yunanistan'ın borçlarını geri ödeyip ödeyemeyeceğini merak ediyor. Geçmişteki Yunan hükümetlerinin tutumlarına bakıldığında ise piyasaların kararsızlığı anlaşılabilir" dedi. Ayrıca İspanya, Yunanistan'ın durumuna düşmemek için gayret gösterirken, IMF, İspanya'ya ekonomik istikrar için reform çağrısı yaptı. IMF, İspanya'nın ekonomisini rekabetçi hale getirebilmek için sanayi, kamu finansmanı ve işgücü piyasasında geniş kapsamlı reformlar yapması gerektiğini belirtti.