Kastamonu'da 'Sağlıklı Nesil Projesi'

Aa
00:001/07/2009, Çarşamba
G: 1/07/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Kastamonu'da 'Sağlıklı Nesil Projesi'
Kastamonu'da 'Sağlıklı Nesil Projesi'

Kastamonu'da, 2008 yılında Tarım İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan Uygun Zirai Mücadele Sağlıklı Nesil Projesi ile biyoteknik mücadelede büyük bir adım atıldı. Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi, yapılan proje ile Kastamonu'da zirai ilaç kalıntısı olmayan ürün elde edilmesini amaçlıyor.

Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, açıklamasında, proje kapsamında ilde kiraz yetiştiriciliğinin her geçen gün geliştiğini ve yeni kapama kiraz bahçeleri kurulduğunu belirtti. Kirazın en önemli zararlısının kiraz sineği olduğunu ifade eden Emiralioğlu, yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan üreticilerin kiraz sineğine karşı ilaçlama yapmalarına rağmen başarısız olduklarını ifade etti. Emiralioğlu, "Kiraz bahçelerinde monitör amaçlı sarı yapışkan tuzak kullanarak kiraz sineğinin çıkışı tespit edilerek ilaçlamanın doğru zamanda yapılması gerekiyor." dedi.

Emiralioğlu, İl Özel İdaresi desteğiyle yapılan biyolojik mücadele yöntemleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "İl Özel İdaresi finansal desteği ile hazırladığımız 'Uygun Zirai Mücadele Sağlıklı Nesil Projesi' kapsamında 500 adet sarı tuzak, 60 adet kırmızı yapışkan tuzak, 50 adet beyaz yapışkan tuzak, bin adet sarı yapışkan tuzak alınarak, 2007 yılı içerisinde gerçekleştirilen bu çalışmada kapama meyve bahçelerindeki elma ağaçlarına feromonlu kitlesel mavi tuzaklar asılarak gözlemlerde bulunuldu. Son 2-3 yıldır popülasyonu artan Baklazınnı zararlısına karşı Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi tarafından kapama meyve bahçelerinde biyoteknik mücadele olan mavi huni uygulaması yapıldı. 60 adet kırmızı yapışkan tuzak kapama elma bahçesine asılan 10 adet tuzakta toplam 622 adet, 2008 yılında da 985 adet baklazınnı zararlısı yakalanmıştır. 400 adet mavi battal boy huni alınmış olup bu mavi huniler de 2009 yılında Mavi Huni uygulaması yapılan 15 adet kapama elma ve kiraz bahçelerinde 7 bin 290 adet baklazınnı zararlısı yakalanmıştır."


BÖCEKLERE TUZAK KURULARAK YOK EDİLİYOR

Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ziraat Mühendisi Sadık Yalçın ise örtüaltı yetiştiriciliğinde tarla yetiştiriciliğine göre hastalık ve zararlılara karşı daha yoğun kimyasal ilaç kullanım zorunluluğu bulunduğunu kaydetti. Yalçın, şunları ifade etti:"Örtüaltı yetiştiriciliğinde insektisit kullanımının azaltılması amacıyla kitlesel sarı yapışkan tuzak yönteminin kullanılmasının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bunun için İl Özel İdaresi desteği ile hazırlanan Uygun Zirai Mücadele Sağlıklı Nesil Projesi kapsamında bin adet sarı yapışkan tuzak alınarak beyaz sineklerin, yaprak galeri sinekleri, yaprak bitlerinin sera içerisine asılarak sarı yapışkan tuzaklar vasıtasıyla büyük oranda ilaçlamaya gerek kalmadan yok edilmesini kitlesel tuzaklama ile sağlanabilmektedir."