Kalbinin sesini dinle

00:0024/09/2006, Pazar
G: 23/09/2006, Cumartesi
Yeni Şafak
Kalbinin sesini dinle
Kalbinin sesini dinle

Bugün 24 Eylül Dünya Kalp Günü. 100 ülkeden 189 kalp vakfı topluluğunu bünyesinde barındıran Dünya Kalp Federasyonu bu yıl 'Kalbiniz ne kadar genç?'sloganını benimsedi

Ülkemizde erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmak, alınacak önlemlerle mümkün. Dünyada her yıl 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıkları, ülkemizde de en önemli halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürüyor.

2 MİLYON KİŞİ HASTA

Sağlık Bakanlığı'ndan '24 Eylül Dünya Kalp Günü' dolayısıyla yapılan açıklamada; Türkiye'de gerçekleşen tüm ölümlerin ilk sırasında kalp-damar hastalıklarının yer aldığı vurgulanarak, koroner kalp hastalıkları için ana risk faktörlerinin; sigara ve alkol kullanımı, yüksek tansiyon, bilinçsiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğu bildirildi. Açıklamada; Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğu ve bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiği ifade edilerek; “Hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabet, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alıyor” denildi.

RİSK ÇOK BÜYÜK

Açıklamada, Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığı vurgulanarak, bu ölümlerin önemli bir bölümünün '41-58 yaş grubu'nda gerçekleştiği bildirildi. Kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümü, 'sigaraya bağlı' nedenlerden gerçekleşiyor.