Dua tanelerinden sanat eserine

00:0029/09/2007, Cumartesi
G: 29/09/2007, Cumartesi
Yeni Şafak
Dua tanelerinden sanat eserine
Dua tanelerinden sanat eserine

Yüce Yaratıcı'yı zikretmek için kullandığımız tesbihin yapımına el işçiliği ve pahalı malzemeler karışınca her biri paha biçilemez sanat eserlelerine dönüşüyor

Yüzyıllardır insanoğlunun yüce yaratıcıyı zikretmek için kullandığı tespih, günümüzde ince işçiliği ve pahalı malzemelerden yapılmasıyla koleksiyoncuların gözdesi haline geldi.

Tespih ustası Hüseyin Çelik, unutulmaya yüz tutan tespih sanatının gelişmesi için çalışmalarını özenle sürdürüyor. Tesbih imalatının çok olmasına rağmen sanatçı olarak piyasada 5-6 kişi olduklarını dile getiren Çelik, tesbih işinin inceliğini ustası Yusuf Özgen'den öğrendiğini söyledi. Yaptığı tespihlerin ağaç, bitkisel, hayvansal, kakma işlemeli, deniz ürünleri ve fosiller grubu olarak 6 başlıkta toplandığını dile getireren Çelik, deniz grubu tespihlerin mercanların fiyatının çok yüksek olması nedeniyle en pahalı tespihler olduğunu bildirdi. Ham madde olarak, inci, sedef, istiridye kabukları, fildişi gibi malzemeler kullandığını belirten Çelik, 50 milyon yıllık fosillerden de yararlandığını kaydetti. Çelik, kakma grubunda ise sade tespihin üzerine 18 ayar altın ve safir gibi taşların tek tek işlendiğini anlatarak, Osmanlı motiflerine sadık kalınarak işlemelerini yaptığını söyledi.