Marmara-Ege Baro Başkanları toplantısının sonuç bildirisinde 'Bugün yargı reformunun gerçekleştirilmesine ve yargı bağımsızlığının güçlendirilmesine, tarafsızlığının sağlanmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu bir gerçektir' denildi.
Marmara-Ege Baroları Genişletilmiş 3. Baro Başkanları Toplantısı'nın sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğu ve bunun sağlanabilmesi için ortak akılla yargı reformu yapılmasının şart olduğu görüşüne yer verildi.
İstanbul, İzmir, Bursa, Denizli, Tekirdağ, Yalova, Çanakkale, Manisa, Edirne, Bilecik, Kocaeli, Muğla, Balıkesir, Uşak, Aydın ve Sakarya Baro başkanlarının katılımıyla Uludağ'da düzenlenen Marmara-Ege Baroları Genişletilmiş 3. Baro Başkanları Toplantısı'nın ardından sonuç bildirisi yayınlandı.
Ortak bildiriyi Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman okudu. Kahraman, bildiride imzası bulunan baro başkanlarının, barolarını temsilen Cumhuriyeti, Cumhuriyet değerlerini ve hukukunu koruyup kollamakla görevli olarak, Türkiye'de yaşananlarla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşmayı gerekli gördüğünü söyledi.
Türkiye'nin bir hukuk devleti ve bunun sağlanabilmesi için ortak akılla yapılacak yargı reformunun şart olduğu ifade edilen bildiride, 'Bu doğrultuda hukuk devletinin inşası ve işlerliğinin sağlanması bakımından, bugün yargı reformunun gerçekleştirilmesine ve yargı bağımsızlığının güçlendirilmesine, tarafsızlığının sağlanmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu bir gerçektir' denildi.
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun oluşumu konusunda görüş ayrılığının devam ettiğini bildirdi. Danıştay Başkanı Birden, özel bir anaokulunun açılış törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in dünkü ziyareti ile ilgili bir soru üzerine Birden, Bakan Ergin'e yargı reformu ile ilgili görüşlerini ifade ettiklerini söyledi. 'Görüş ayrılığı hala devam ediyor mu?' sorusunu da Birden, 'Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun oluşumundaki görüş ayrılığı devam ediyor' dedi.
Yargı reformu çağrısı yapan baro başkanları tutuklu Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner konusunda ayrılığa düştü. Uludağ'da iki gün süren bir toplantı yapan 14 ilin baro başkanı, hazırladıkları sonuç bildirgesini düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Ancak sonuç bildirgesine Afyonkarahisar Baro Başkanı Celal Mümtaz Akıncı ile Kırıkkale Başo Başkan vekili Harun Saygılı imza atmadı. Afyon ve Kırıkkale baro başkanları, hakkındaki suçlamalar sebebiyle tutuklanan başsavcıya yüksek yargının sahip çıkmasını ihsas-ı rey olarak nitelendirdi. Tutuklanarak cezaevine gönderilen Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'e sahip çıkan baro başkanları, ise özel yetkili savcılıkların ve mahkemelerin derhal kaldırılması talep etti.