Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e gönderilen 'hediye kol saati kazandınız' mesajından sonra, cep telefonlarına gelen onaysız SMS'lerde kriz büyüyor. Bu tür mesajlarda, Cumhuriyet Savcılığı'na yazılı şikayette bulunulması öneriliyor
Sanayi Bakanı Nihat Ergün'e gönderilen 'hediye kol saati kazandınız' mesajından sonra, cep telefonlarına tüketicinin isteği dışında gelen mesajlarda kriz büyüyor. Mesafeli Sözleşmeler kapsamında incelenen bu tür mesajlar, maddi ve manevi rahatsızlıklara yol açarken, bu konuda gereken tedbirlerin alınmaması da dikkat çekiyor.
Günümüzde sıkça görülen bu durum, tüketicinin kendi hakları konusunda hassas ve oldukça akıllı hareket etmesini de zorunlu kılıyor. İletişim altyapısı kullanılarak yapılan pazarlamada mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar ortaya çıkıyor.
Tüketicinin bu konudaki hakları da 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin 5. maddesi'nde “Mesafeli sözleşmenin akdinden önce aşağıdaki bilgilerin tüketiciye verilmesi zorunludur” şeklinde yer alıyor. Tüketiciler, özellikle GSM, e-posta ve diğer iletişim yöntemleri ile yapılan sözleşmelerde eksik veya yanlış bilgilendirilebiliyor. Bunun sonucunda pek çok kişi, ciddi mağduriyetler yaşıyor. En son Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün telefonuna gelen kısa mesajda olduğu gibi… Vatandaşları bıktıran hediye ve reklâm SMS'leri Bakanı da bıktırdı ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “kol saati kazandınız” mesajını gönderen şirketi takibe aldırdı.
Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün cep telefonuna gelen mesajla ilgili olarak, “Şimdiye kadar tüketicilere bu türden milyonlarca mesajlar gittiği halde, Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü ve Reklam Kurulu niçin sustular, ne yaptılar şimdiye kadar!. kocaman bir hiç! Benzer şekilde tüketicileri taciz eden firmalar ve bu firmalara abonelerinin numaralarını veren kurumlar hakkında yapılmış olan işlemler nelerdir bilinmemektedir” şeklinde yorum yaptı. Ağaoğlu, gelen mesajlar hakkında tüketicilerin, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü bünyesindeki Reklâm Kurulu'na ve Cumhuriyet Savcılığı'na yazılı şikâyette bulunmaları gerektiğini söyledi.
GSM hizmeti satın alırken veya tarife değişikliği yaparken;
* Mutlaka sözleşme yapılmalı, sözleşme maddeleri dikkatle okunmalı,
* Zaten yasal zorunluluk olan sözleşmenin bir kopyası ısrarla istenerek saklanmalı,
* Hizmet sağlayıcıyı temsil eden satış yerinin de sözleşmede iletişim numaraları açıkça belirtilmeli
* Sözleşme yapılmayan durumlarda kişisel cep numaraları, kimlik bilgileri verilmemeli,
* Sözleşme yapıldığında bile gönderilen her bilgilendirme ve/veya reklâm mesajında benzer mesaj istenmediği durumda hangi numaraya “istenmiyor” mesajı gönderileceği belirtilmeli,
* Kişisel numaraya iletilen her mesajın okunması ve yanıtlanması zorunluluğu olmadığı bilinmeli ve özellikle “Hediye” söylemli mesajlara itibar edilmemeli,
* İndirimli satış, hediye gibi mesajlarla tüketiciler maddi ve manevi kayba uğradıklarında, haklarını mutlaka aramalı ve denetleyici kurum bu konuda gereken düzenlemeyi yapmalıdırlar.
Aydın Ağaoğlu, "Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği"nin 5. maddesi (j) bendinin "Abonelerin istenmeyen mesaj ve iletileri almayı reddetme hakkı" olduğunu da hüküm altına almış olmasına rağmen, uygulamada tüketicilerin bu haklarını kullanamadıklarını aktardı. Bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun elindeki kamusal gücü etkin kullanmasının, sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Ağaoğlu, “Kuşkusuz GSM operatörleri de velinimetleri olan abonelerinin bilgilerini muhafazada özen göstermeli, toplu gönderim yapan kişi ve kurumların mesaj içerikleri şüpheli ise aktarımı engelleyerek yasal mercileri de bilgilendirmelidirler” diye konuştu.
Cep telefonuna reklâm ve satış mesajı almak istemeyen aboneler öncelikle GSM operatörü ile yaptığı sözleşmedeki 'reklâm, tanıtım vb. mesajları istiyorum' bölümünü işaretlememeli. Böyle bir durumda, GSM şirketleri, abonelerinin numaralarını reklâm amaçlı olarak şirket (çözüm!) ortaklarına verebiliyor ve yanıltılmanız için düğmeye basılmış oluyor. Bunun dışında, tüketici asla, 'hediye kazandınız, … numaralı telefonu arayın' içerikli mesajlara geri dönmemeli. Çünkü bir tüketici olarak unutmayın ki, bu tür tüm satışlar 4077 sayılı Tüketici Kanunu'nun Mesafeli Sözleşmeler kapsamındadır.