Her yıl ülke ekonomisine trilyonlarca liralık katkı sağlayan Konya Şeker'in Çumru Tesisleri, çevreye duyarlılığı ve enerjide dışa bağımlılığı en aza indiren bio-etonal sistemiyle müze gibi ziyaretçi ağırlıyor.
Konya Çumra Şeker Entegre Tesisleri, yerli ve yabancı heyetler ziyaret ediyor. Japonya, Fransa, Almanya, Hindistan, Mısır, İngiltre ve daha birçok ülkeden heyetler ile birçok üniversite öğretim görevlileri ve öğrencilerinin ziyaret ettiği Çumra Şeker, önceki gün de İranlı bir heyetle, Türkiye'nin değişik kentlerinden gelen Tarım İl Müdürleri'ni ağırladı. Türkiye'de ilk kez üretimi yapılan Sıvı Şeker Fabrikası'nın da ilgi odağı olduğu Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde, hava kirliliğine bir çözüm getiren ve ülkemizin enerjide dışa bağımlığını en aza indirecek olan Bio-Etanol Fabrikası dikkatle takip ediliyor.
FABRİKAYA HAYRAN KALDILAR
İran'daki şeker fabrikalarından gelen heyetle bir süre görüşen Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kardeş ve dost ülke olan İranlı heyeti Çumra Şeker'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, iki ülke arasında ticari, sınai ve zirai işbirliğine Konya Şeker olarak her zaman hazır ve açık olduklarını söyledi. Konya Şeker'in dünya ülkeleriyle aynı doğrultuda hareket etmesi için gerekli tüm altyapıya sahip olduğunu ve Hz. Mevlana'nın felsefesini oluşturan "Kum tanelerinin karşısında durulmazÖ" şeklindeki sözünden hareketle dünya ile paralellik arz ettiklerini vurguladı. İran'da 35 tane şeker fabrikası bulunduğunu, ülkede 6.5 milyon ton şeker pancarı ve 4.5 milyon ton şeker kamışı üretimi yapıldığını söyleyen İranlı heyet, buna karşılık ülkelerinde 1 milyon 450 bin ton şeker üretimi gerçekleştirildiğini belirttiler. İranlı heyet, Çumra Şeker'in dünya ölçekli teknolojisini yakından görmek için Türkiye'ye geldiklerini ve üretimi gerçekleştirilen sıvı şeker ile bio-etanol fabrikalarına ise hayran kaldıklarını söylediler. Türkiye ile ve özellikle de Konya Şeker ile yakın işbirliği içerisinde bulunacaklarını söyleyen İranlı heyet, Konya Şeker tarafından üretimi yapılan Şeker Yem ile Arı Yemi'ni dikkatle izlediler.
TABANI AYAKTA TUTUYORUZ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen bir toplantıya katılmak için Konya'da bulunan ve ülkenin değişik şehirlerinden gelen Tarım İl Müdürleri ile Bitki Koruma Şube Müdürleri Çumra Şeker'i gezdi. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'un da bulunduğu gezide, Konya Şeker'in yatırımları ve özellikle AR-GE Müdürlüğü'nün alternatif ürün bitkileri slayt ve tanıtım filmleriyle anlatıldı. Ülke ekonomisine sağladığı 612 trilyon liralık katma değerle Türkiye'nin 54. büyük devi olan Konya Şeker'in, tabana dayalı sermayenin bir ürünü olduğunu belirterek Recep Konuk, "Özellikle ülkemizin önemli bir problemi olan sermayenin belli odaklara yığılmasını önleniyor. Yine taban ve tavan arasında sermaye yapılanmasındaki açılmayı önlüyoruz. Dünyanın her gün biraz daha geliştirmeye çalıştığı tabanı ayakta tutma modeline Konya Şeker doğru bir örnektir." dedi.