Hemen yarın AB'ye tam üye olalım demiyoruz

Aa
00:002/11/2009, Pazartesi
G: 2/11/2009, Pazartesi
Yeni Şafak
Hemen yarın AB'ye tam üye olalım demiyoruz
Hemen yarın AB'ye tam üye olalım demiyoruz

Türk-Slovak İş Forumu toplantısında konuşan Gül, "Türkiye, 'yarın AB'ye tam üye olayım' çağrısı yapmamaktadır. Müzakere süreci içinde yapacaklarımız var. Bunu biliyoruz" diye konuştu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin 'Yarın AB'ye tam üye olayım' çağrısı yapmadığını ve müzakere sürecinde yapacakları olduğunu belirterek, 'Ama üzülerek görüyoruz ki bazı ülkeler ahde vefa duygusunu kaybetmişlerdir, birkaç sene önce atılan imzaları unutmuş gibi davranmaktadır. Bunlar hem birliğin hem de üye ülkelerin inandırıcılığını, prestijini sarsmaktadır' dedi.

Gül, Slovakya Cumhurbaşkanı İvan Gasparoviç ile Bratislava'da düzenlenen Türkiye-Slovakya İş Forumu toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Türkiye ile Slovakya arasındaki ilişkilerin giderek güçlendiğini ifade eden Gül, 2001 yılında 75 milyon dolar olan iki ülke ticaret hacminin 2008'de 1 milyar Avro'ya ulaştığını kaydetti.

Her iki ülkede de siyasi istikrarın mevcut olduğunun ve köklü reformlara imza atıldığının altını çizen Gül, Türkiye ve Slovakya arasında büyük işbirliği potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin de küresel ekonomik krizden etkilendiğini, ancak bu durumdan en hızlı çıkacak 2 Avrupa ülkesinin de Türkiye ve Slovakya olacağına dikkati çekti.


'BİRBİRİMİZİ TAMAMLAYAN İŞ ALANLARI VAR'

'Demek potansiyel var ki büyüyebiliyor' diyen Gül, iki ülkenin birbirini tanıdıkça, potansiyel ve imkanları görüldükçe ticaret hacminin daha da hızlı gelişeceğine olan inancını dile getirdi. İki ülke arasında imzalanan Yatırımları Teşvik Anlaşmasının da karşılıklı yatırımların hukuki altyapısını oluşturduğunu belirten Gül, 'Birbirimizi tamamlayan, besleyen bir çok iş alanı olduğuna inanıyorum' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin 200 milyar dolar ithalatıyla büyük bir pazar olduğuna da işaret ederek, Slovak iş adamlarını yatırıma davet etti, enerji ve madencilik sektörüne gösterdikleri ilginin devam etmesini istedi.

Türkiye'nin geniş bir coğrafyada hinterlandı olduğunu belirten Gül, Türk ve Slovak iş adamlarının üçüncü ülkelerde de ortak yatırım yapabileceğini söyledi.


'YUNANİSTAN'A GİDEN HATTA GAZ KESİNTİSİ OLMADI'

Avrupa'nın güvenli enerjiye kavuşmasında önemli bir arter durumdaki Türkiye'nin bu sorumluluğunun farkında olduğunu anlatan Gül, sadece Kafkaslar'dan ve Asya'dan değil Orta Doğu'dan da enerji kaynaklarını Avrupa'ya bağladığını söyledi.

Gül, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının 1974'te açıldığını, buna paralel hatları yapılmasının planlandığını kaydetti.

Türkiye'den geçen ve geçecek diğer petrol ve doğal gaz boru hatları hakkında da bilgi veren Gül, 'Geçen sene Ukrayna'dan dolayı çıkan kriz Avrupada bir çok ülkeyi dondururken, Türkiye üzerinden Yunanistan'a giden boru hattında hiçbir kesinti yapılmadı' diye konuştu.

Gül, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakerelerine de değinerek, şöyle konuştu:

'Türkiye, 'Yarın AB'ye tam üye olayım' çağrısı yapmamaktadır. Müzakere süreci içinde yapacaklarımız var. Bunu biliyoruz. 'Biz bunları aşalım ve tamamlayalım. Bizim önümüze engel çıkartmayın' demektedir, ama üzüntüyle görmekteyiz ki bazı ülkeler ahde vefa duygusunu adeta kaybetmişlerdir, birkaç sene önce atılan imzaları unutmuş gibi davranmaktadır. Bunlar büyük ülkelere hiç yakışmamaktadır. Bunlar hem birliğin hem de üye ülkelerin inandırıcılığını, prestijini sarsmaktadır. Slovakya'nın gösterdiği ilkeli tavrı ve desteğini takdir ettiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.'


HİSARCIKLIOĞLU'NUN KONUŞMASI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye ile Slovakya arasında 'sıfır sorun' bulunduğunu ve bunun yansımalarının iyi dostlukla ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'nin 300, Slovakya'nın 140 milyar dolar dış ticareti olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki 1 milyar Avro'luk ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmadığını ifade etti.

İki ülkenin birbirini keşfetmesinin ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağının altını çizen Hisarcıklıoğlu, enerji, müteahhitlik ve turizm sektörlerinde iki ülke iş adamlarının işbirliği yapabileceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyesi olduğunu ve mallarının Avrupa'da serbestçe dolaştığını dile getirerek, 'Malların dolaşımı serbest, ama mal satanın serbest dolaşımı yok. Vize sorunu var. Mal taşıyan kamyonlarımıza da sınırlama getiriliyor' eleştirisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Slovakya Ticaret Odaları Birliği tarafından Cumhurbaşkanı Gül'e kuruluşun altın parası, Hisarcıklıoğlu tarafından da Gasparoviç'e el işi gümüş ibrik takımı hediye edildi.