'Simit' tanıtım atağında

Cihan
00:0017/09/2010, Cuma
G: 17/09/2010, Cuma
Yeni Şafak
'Simit' tanıtım atağında
'Simit' tanıtım atağında

Osmanlıdan günümüze kadar gelmeyi başaran simit, Sultanahmet Meydanı'nda kendi adına düzenlenen festival programı çerçevesinde yeniden tanıtılıyor. Tarihi Yarımada'da yapılan Sultanahmet Simit Festivali ile simidin hem Türkiye'ye, hem de dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Şenliklerde, çocukların simit hazırlamasına ve pişirmesine imkan sunuluyor.

Fatih Belediyesi, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Simit Sarayı'nın birlikte düzenlediği 'Sultanahmet Simit Festivali', İstanbul simidini tüm yönleriyle tanıtmak, kültürel bir ürün olduğunu vurgulamak amacıyla düzenlendi. Yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olan simit için Sultanahmet'teki tarihi amfi tiyatronun yanına Topkapı Sarayı'nın maketi kuruldu. Ustalar tarafından üretilen simitler, kurulan stantta vatandaşlar tarafından kapışıldı. Büyük incelikle hamuru açan ustaların üzüm pekmezine batırıp, susama bulaması vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Fırından çıkan nar gibi simitler yerli ve yabancı turistlerin ağzında adeta dağılıverdi. Büyük iştahla simitleri yiyen yerli ve yabancı turistler çay-simit tiryakisi olduklarını ve lezzetten memnun kaldıklarını ifade etti.

Simidin uzun bir geçmişinin olduğunu belirten 10 yıllık simit ustası Yılmaz Durmuş, simidin zengin ve fakir ayrımı olmadan büyük afiyetle yendiğini dile getirdi. Durmuş, simidin yapılışının püf noktalarını şöyle sıraladı: "Simit, un, su, tuz ve maya ile yapılır. Üretilen hamur dinlendikten sonra, halkalar haline getirilip üzüm pekmezine batırılır ve susama bulanır. Hamur 10 dakika dinlendikten sonra 205 derecelik fırınlara sokulur ve afiyetle yenir. Simit daha önceden karamele batırılırdı. Ancak, karamelde kansorejen madde olduğunun tespit edilmesinin ardından üreticiler yeniden pekmeze döndü. Tarihte de simit hep pekmeze bulanmıştır" ifadelerini kullandı.

16 – 19 Eylül 2010 tarihleri arasındaki festival süresince birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Vatandaşlara zaman zaman ücretsiz simit ve çay dağıtılacak. Ayrıca alanda kurulan stantlarda çocukların simit hazırlamasına ve onu pişirmelerine imkân sunulacak, minikler kendi pişirdikleri simitleri de yiyebilecekler. Festival çerçevesinde bir de 'fotoğraf maratonu' adı altında fotoğraf yarışması gerçekleştirilecek.

Simit Festivali çerçevesinde konserler, gösteriler, yarışmalar, sergiler düzenlenecek. İstanbul Hanımefendisi ve Beyefendisi tiplemeleri, Karagöz ve Hacivat'ın Simit Maceraları, tahta bacak, jonglör, sihirbaz, ateşbaz ve Semazen gösterilerinin yanı sıra karikatüristler festival alanına gelenlerin karikatürlerini de çizecek. Festival boyunca her akşam 21:00 - 23:00 saatleri arasında müzik gruplarının konserleri olacak. Dolapdere Big Gang, Fatih Belediyesi Ahırkapı Roman Orkestrası, Güzin ve Baha ile Nostalji, Romanist Latino, Grup Göçmen's, Fatih Belediyesi Mehter Takımı, Seyr-ü Sefa, Fasıl Heyeti her akşam bir konser verecek.

Tarihi Yarımada'da yapılan Sultanahmet Simit Festivali ile İstanbul Simidi'nin hem Türkiye'ye, hem de dünyaya tanıtılması hedefleniyor.