Süt sağım merkezlerini tüm köylere yayılacak

Cihan
00:0026/09/2010, Pazar
G: 26/09/2010, Pazar
Yeni Şafak
Süt sağım merkezlerini tüm köylere yayılacak
Süt sağım merkezlerini tüm köylere yayılacak

Toplu süt sağım merkezi bulunan iki köyde incelemelerde bulunan Burdur Valisi Süleyman Tapsız, uygulamayı tüm köylere yaymak istediklerini bildirdi. Tapsız, “Burdur'un süt sektöründeki gücünü koruması için süt sağım merkezleri kurmamız şart” dedi.

Burdur Valisi Süleyman Tapsız, toplu süt sağım merkezi bulunan iki köyde incelemelerde bulundu. Türkiye'de ilk kez İğdeli köyünde başlatılan uygulamayı tüm köylere yaymak istediklerini bildiren Tapsız, Burdur'un süt sektöründeki gücünü koruması için bunun şart olduğunu söyledi. İller Bankası'nın köyler için ayırdığı ödeneklerden bir kısmı Burdur Valiliği tarafından toplu süt sağım merkezleri inşaatları için kullanılıyor. İller Bankası'ndan gelen 42'şer bin lira ile 7 köye toplu süt sağım merkezi binaları inşa ediliyor. Vali Tapsız, Kemer ilçesine bağlı Elmacık köyünde faaliyete geçen süt sağım merkezini gezdi. Burada Vali Tapsız'a sistemin özellikleri anlatıldı.


'ÇALIŞMALAR SÜRECEK'

Şap hastalığı olduğu için sağım yapılmayan tesisle ilgili aldığı bilgilerden memnun kaldığını ifade eden Vali Tapsız, bu sistemin yaygınlaştırılması için çalışmaların süreceğini bildirdi. Küreselleşen dünyada kaliteli ürünün mutlaka alıcı bulacağını aktaran Tapsız, büyük firmalarla yarışabilmeleri için köylerin daha kaliteli süt üretimi yapması gerektiğini vurguladı. Toplu süt sağım merkezlerinin köylerde üretilen sütün kalitesini çok yükselttiğini ifade eden Tapsız, "Köylerde toplu süt sağım merkezi ilk olarak İğdeli'ye kuruldu. Valiliğimizin desteği ile bunların sayıları arttırılıyor. Köylerimizin bu işe sahip çıkarak, daha kaliteli süt üretmek için toplu süt sağım ve hatta toplu beslenme merkezleri kurmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.


BİLGİSAYARLA HASTALIK TESBİT EDİLİYOR

Elmacık köyündeki tesisle ilgili bilgi veren Kırsal Kalkınma Yatırım Uzmanı Bayram Hasçağan, buradaki sistemin İğdeli'dekinden daha modern ve hızlı olduğunu söyledi. Hasçağan'ın verdiği bilgiye göre Elmacık'taki tesiste daha fazla inek aynı anda sağılabiliyor, hem de hayvanların sağımdan sonra dışarıya çıkması çok daha hızlı. Her hayvandan çıkan süt 3 litrelik kaplarda toplanıyor. Burada sağımın hemen başında bilgisayarlı sistemle sütte ve hayvanda bir rahatsızlık olup olmadığı tespit ediliyor. Bir sıkıntı tespit edilirse süt sağımı hemen durduruluyor ve 3 litrelik kaptaki süt de soğutma tankına gönderilmiyor. Böylece iyi sütle hastalıklı hayvanın sütü birbirine karışmıyor.


YOĞURDUN RAF ÖMRÜ 70 GÜN

Köyde süt üretiminin 5 tonu geçtiği için desteklemenin il genelinde olduğu gibi 7 değil 10 kuruş olduğunu belirten Hasçağan, "Günlük üretim 6 tonu geçtiğinde ise desteklemenin 12 kuruşa çıkacağını düşünüyoruz. Sanayici kaliteli sütü teşvik etmek istiyor. Çünkü normal sütten üretilen yoğurtların raf ömrü 20 gün iken burada üretilen ve bakteri oranı yalnızca 4 bin olan sütten üretilen yoğurdun raf ömrü 70 güne çıkıyor." diye konuştu. Vali Tapsız, İğdeli Köyü'ndeki tesisi de gezdi. Tapsız, merkezi gezdikten sonra köy meydanında vatandaşlarla oturup sohbet etti. Ziyarette Vali Yardımcısı İhsan Selim Baydaş, Kemer Kaymakamı Haydar Köktaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Şimşek, Elmacık Köyü Muhtarı Mustafa Deniz, Tarım İl Müdürü Kadir Güven de hazır bulundu.