Çukurova'nın yüzü beyazaltınla güldü

Kübra Türkan
00:0016/10/2009, Cuma
G: 16/10/2009, Cuma
Yeni Şafak
Çukurova'nın yüzü beyazaltınla güldü
Çukurova'nın yüzü beyazaltınla güldü

'Beyaz Altın” 5 yıl aradan sonra üreticinin yüzünü güldürdü. Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, 5 yıldır 70-75 kuruş olan pamuğun fiyatının bu yıl 90 kuruştan alıcı bulmasının tüm Çukurovalı üreticiye rahat bir nefes aldırdığını söyledi.

Çukurova bölgesinde "Beyaz Altın" olarak bilinen pamuk 5 yıl aradan sonra ilk kez gün yüzüne çıktı. Türkiye'nin “Beyaz Altın Diyarı” olarak bilinen Çukurova'da çiftçilerin maliyetlerini karşılamayan pamuk, bu yıl serbest piyasada kilosu 90 kuruştan alıcı bulunca üreticisinin yüzünü güldürdü. Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, özellikle maliyetleri karşılayacak seviyede bile fiyat oluşmaması dolayısıyla ve zahmet isteyen bir üretim süreci gerektirdiği için Çukurova çiftçisi açısından pamuk ekiminin geçmişteki cazibesini yitirdiğini söyledi. Adana ve yöresinde geçen yıl 450 bin dekar civarındaki alanda yaklaşık 260 bin ton ürün hasat edildiğini anımsatan Tezcan, son yıllardaki sıkıntılar dolayısıyla bu yılki ekim alanının yüzde 30 civarında düştüğünü kaydetti.


5 YILDAN SONRA BİR İLK YAŞANDI

Tezcan, bu yıl pamukta yüksek verim elde edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: 'Her ekim yılı öncesi tedirgin olan pamuk üreticisi bu yıl buruk bir hasat yaşamıyor. Geçtiğimiz yıllar baz alındığı zaman, çiftçi rahat bir nefes aldı. Çünkü yaklaşık 5 yıldan bu yana kütlü pamuğun fiyatı 70-75 kuruşu geçmiyordu. Ancak bu yıl, dış piyasada balya pamuk fiyatlarındaki artışın yansıması dolayısıyla kütlü fiyatı sevindirici gelişmeler gösterdi. Serbest piyasada pamuk 90 kuruş civarında alıcı buluyor. Buna 42 kuruşluk destekleme primini de eklersek, çiftçinin yüzü 5 yıldan sonra ilk kez gülüyor"


ÇİFTÇİ GELECEK YILIN KARARINI VERDİ

Fiyattaki artışın olumlu yansımasının önümüzdeki yıllara yansımasının beklendiğini ifade eden Tezcan, prim desteğinin erken açıklanmasının bu yönde yönlendirici etki yaratacağına dikkat çekerek, sanayiye yönelik bir tarımsal ürün olması dolayısıyla pamuk ekiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Yörede ikinci ürün hasadının önümüzdeki bir ayda tamamlanacağını kaydeden Tezcan, 'Hasadın tamamlanması ile çiftçi gelecek yıl için ne ekeceğine karar vermeye başlar. Hükümetin, destekleme primlerini erken açıklaması çiftçinin kararında etkili olur. Aksi takdirde belirsizlik nedeniyle pamuk tarlalarında yine buğday, mısır görebiliriz' diyerek sözlerini noktaladı.


ÇUKOBİRLİK'İN FİYAT POLİTİKASI

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik) yetkilileri ise her yıl erken açıkladıkları 'avans fiyat' uygulamasını bu yıl serbest piyasada çiftçi lehine oluşan rakamlar nedeniyle geciktirdiklerini söylediler. Yetkililer, 'avans' olarak açıklanan fiyatların 'net rakamlar' olmadığı için spekülasyonlara yol açtığını ve piyasada dalgalanmalara neden olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde 'ilk alım fiyatı' olarak rakamları duyuracaklarını bildirdiler.