Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ile restore edilen Gevher Nesibe Şifahanesi ve Medresesi'nde incelemelerde bulundu. Şifahane ve Medrese, bundan böyle Selçuklu ve Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet verecek.
Kayseri'de bulunan Gevher Nesibe Şifahanesi ve Medresesi'nde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Aslına uygun olarak restore edilen Şifahane ve Medrese, Selçuklu ve Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet verecek.Yaklaşık 8 asırlık bir eser olan medresede Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile birlikte incelemelerde bulunan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, çocukluğunun Kayseri'de geçtiğini ve o zamanlarda medresenin içinde silah talimlerinin yapıldığını, duvarları kurşun delikleriyle dolu olan bir mekan olduğunu hatırlattı. Mimarsinan Parkı içerisinde yer alan asırlık eseri böyle bir durumdan kurtardıklarını belirten Beyazıt, burasının artık Selçuklu Müzesi olarak hizmet vereceğini açıkladı.
İki yıl içinde restorasyonu yapılan medresenin içerisinin temizlendiğini, rutubet ve nemden kurtarılarak kuvvetlendirme çalışmasının gerçekleştirildiğini kaydeden Beyazıt, eserin artık 500-600 yıl daha hiç yıkılmayacak şekilde onarıldığını vurguladı. Medresenin beton enjekte edilmek suretiyle sağlamlaştırıldığını ifade eden Beyazıt, uzun zamandan beri Gevher Nesibe Şifahanesi'ne fonksiyon vermek için çaba gösterdiklerini hatırlattı. Beyazıt, yapılan çalışmaların ardından medresenin 2010 yılından itibaren yaşayan bir Selçuklu Müzesi haline geleceğini söyledi. Bu sayede Selçuklu Medeniyeti'nin dünyaya daha rahat tanıtımına imkan sağlanmış olacağını da aktardı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de Kayseri tarihinde en önemli medeniyetin Anadolu Selçukluları olduğunu söyledi. Kayseri'de Selçuklular'dan kalma çok ciddi eserler olduğunu hatırlatan Özhaseki, "Medresenin sadece restore edilip bırakılması yeniden çürümeye terk edilmesi anlamını taşıyor. Buranın Tıp Tarihi Müzesi olarak işlevini artırması ve Selçuklu Müzesi haline getirilmesi değerini artıracaktır." dedi.
1204-1206 yılları arasında Selçuklu Hükümdarı 2. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan şifahane ve medresede, hastalar ücretsiz tedavi ediliyor, ayrıca tıp eğitimi de veriliyordu. Gevher Nesibe Şifahanesi, Türklerin yaptırdığı 11'inci, Anadolu'da 5'inci, aynı zamanda içinde tıp tahsili yapılan ilk büyük hastane olma özelliğini taşıyor. Gevher Nesibe, tıp sitesi yapısı ve tıp eğitimi açısından dünyadaki ilk tıp merkezi olarak biliniyor.