Mahmur'dan gelen PKK'lılar Diyarbakır'da yargılanıyor. Sanıklardan Lütfü Taş, avukatı Sezgin Tanrıkulu'nu CHP'ye katıldığı için azletti. Sanıkların Kürtçe savunma talebi ise reddedildi
Irak'ın kuzeyindeki Kandil ve Mahmur kamplarından 19 Ekim 2009 günü gelen 4'ü çocuk 34 kişi arasında yer alan 10 kişinin yargılanmasına dün Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Zehra Tünç, Cazibe Kabul, Sisin Yaman, Lütfü Taş ve Elif Uludağ hazır bulundu. Diğer sanıklar Mehmet Adanmış, Nizar Buldan ve Yusuf Şen ise duruşmaya katılmadı. Sanıklardan Lütfü Taş, avukatı olan eski baro başkanı Sezgin Tanrıkulu'nu CHP'ye üye olduğu için avukatlığından azlettiğini mahkemeye bildirdi. Tanrıkulu, konuyla ilgili açıklama yapmadı.
İddia makamının bir önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaaya karşı sanıkların Kürtçe savunma talebini mahkeme 'daha önce Türkçe savunma yaptıkları' gerekçesiyle reddetti. Mahkeme heyeti bunu, “mahkemece bilinmeyen bir dil olarak” tutanaklara geçti. Bunun üzerine sanıklar Kürtçeye izin verilmemesi halinde, savunma yapmayacaklarını bildirdi. Söz alan sanık avukatları da, müvekkilleriyle savunma konusunda görüşme yapmak için mahkemeden süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Ocak tarihine erteledi. Sanıklar hakkında 'terör örgütü üyesi olmak', 'örgüt adına suç işlemek' ve 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Cumhuriyet savcısının hazırladığı mütalaada, sanıkların terör örgütünden gönüllü olarak ayrılmadığı, terör örgütü elebaşının çağrı ve talimatlarıyla Türkiye'ye giriş yaptığı gerekçesiyle haklarında TCK'nın 'etkin pişmanlık' hükmünün uygulanmasının mümkün olmadığı belirtilmişti.
Şanlıurfa'da DTP'li milletvekillerinin karşılanması sırasında düzenlenen yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle 98 kişi hakkında açılan davadaya dün Şanlıurfa 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme başkanı, sanıkların Kürtçe savunma talebini kabul etti. Adliyede çalışan bir personeli de tercüman olarak atadı. Ancak sanıklar Kürtçe savunma yapmaya başlayınca tercüman olarak atanan adliye memuru, "Ben bunların konuştuğu Kürtçeyi anlamıyorum" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı sanıklara, "Bunu biraz yumuşatalım, tercümanın anlayacağı şekilde konuşun. Bu işi sona erdirelim" demesi dikkat çekti. Mahkeme 1 Mart 2010 tarihine erteledi.