Kriz sürecinde dünya çapında başa bela olan işsizlik sorununa devlet el attı. Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl kamuya büyük çoğunluğu kadrolu olmak üzere 40 bin öğretmen, 20 bin polis ve 7 bin öğretim görevlisi alınacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı'na da personel alımı söz konusu...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 40 bin öğretmen, 20 bin polis, 7 bin öğretim görevlisi alınacağını açıkladı. Şimşek, doktor ve hemşire başta olmak üzere sağlık personeli alımı için Sağlık Bakanlığı ile çalışmaların ise devam ettiğini bildirdi. Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'na ise kadro sınırlaması olmaksızın 'denetim elemanı' alınacağını söyledi. Kamuda açık bulunan 38 bin özürlü kadrosunun bir bölümünün ise bu yıl doldurulabileceğini belirtti.
Bakan Şimşek, Başbakan Erdoğan'ın, “Kamuya ciddi sayıda memur almak üzere çalışma yapıyoruz” sözlerine açıklık getirdi. Ankara'da Kayıt Dışılık: Nedenler, Sonuçlar, Politikalar Raporunun tanıtım toplantısının ardından Şimşek, bütçenin ve Orta Vadeli Mali Plan'ın kendileri için çıpa olduğunu vurguladı. Mali disiplinden taviz vermeyeceklerini belirttikten sonra, 2010 yılında kamuya alınacak kadro çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kamunun özürlü kadrolarını doldurmaması nedeniyle 'özürlü alımını' kadro sınırlaması dışında tuttuklarını anımsatan Şimşek, 38 bin boş özürlü kadrosunun bir bölümünün 2010'da doldurulabileceğini söyledi. Ancak tamamının bu yıl alınacağı anlamına gelmediğini ifade etti.
Maliye Bakanı Şimşek, yatırım araçlarındaki stopaj uygulamasıyla ilgili bir soruya, “Düzenlemeyi Bakanlar kuruluna gönderdik, imzaya açıldı. Ümit ediyorum ki yakın bir zamanda meclise gönderilecektir' cevabını verdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın Türkiye açısından artık yarınlara taşınması imkansız bir yük haline geldiğini söyledi. Kayıt dışılığın istihdam üzerindeki etkilerine de değinen Maliye Bakanı, kayıt dışılığın vergi boyutuyla ilgili tedbirler aldıklarını ve vergi yükünü aşağı çektiklerini belirtti.
Türkiye'de iş gücü piyasasının katılığından da yakınan Şimşek, iş gücü piyasasının bir bölümünde hiçbir kural olmadan kayıt dışı istihdam sağlandığını, bir tarafında da dünyanın en katı rejimine sahip olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, şöyle devam etti: 'Bu ülkede hem İşsizlik Fonu var, oraya kesinti yapılıyor. Ama aynı zamandı kıdem tazminatı var. Bu esnekliği ciddi şekilde azaltıyor. Türkiye'de istihdam artışının önündeki en büyük engellerden birisi kıdem tazminatının bu kadar yüksek ve ağır olmasıdır. "
Önceki günkü AK Parti Grup toplantısında işsizlik ve kayıtdışı konularına değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu gibi devasa ve aciliyet arz eden bir konunun, sadece hükümetin gayretleriyle çözülemeyeceğini belirtti. Başbakan Erdoğan, 'Biz adım atıyoruz' dedi. "Marmara bölgesindeki bir firma, sigorta pirimini ödediği iyi maaş verdiği elemanıyla bir ürün ortaya koyuyor. Başka bir bölgemizde başka bir firma ise bakıyorsunuz, ayda 200 liraya çalıştırdığı işçiyle aynı ürünü üretiyor ve bu ikisi rekabet ediyor" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu haksız kazançtır, milli servete göz dikmektir. Bizim petrol kuyularımız yok, bizim kaynağımız burası. Burada da kayıtdışı olursa; çarpma, çırpma burada olursa o zaman ne olur?'
Aynı toplantıya katılan Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş, kayıt dışılığın kamu kaynaklarının ücretsiz kullanımı nedeniyle bir tür 'bedavacılık sorunu' yarattığını belirtti. Güneş, kayıt dışılığın ülkeler itibariyle farklı düzeylerde olmakla birlikte her ülke için ciddi bir problem yarattığını söyledi. Dünya Bankası'nın Türkiye Ülke Ekonomik Raporu çerçevesinde hazırlanan, rapora göre: 'GSYH'nın yüzdesi cinsinden kayıt dışılığın oranı yüzde 33 gibi yüksek bir rakam ancak ülkenin kişi başına düşen gelir seviyesi dikkate alındığında çok aşırı bir oran ortaya çıkmıyor. Kayıt dışılık en çok genç çalışanlar, yaşlı çalışanlar ve kadınlar arasında yaygındır. İnsanların yüzde 4'ü vergilerinin tamamını ödemektedir. '