Sanayi üretimi 2010 yılı Kasım ayında yüzde 9.1 oranında artış kaydetti. Üretimde bir önceki aya göre yüzde 9.7 azalış olurken imalat hız kesmedi
Türkiye'de, sanayi üretimi kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,1 arttı, bir önceki aya göre ise yüzde 9,7 oranında azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı Kasım ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. 2010 Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 8,2, imalat sanayinde yüzde 9,7 ve elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörün de de yüzde 4,7 artış kaydedildi. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, 2010 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 arttı, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,3 azaldı.
Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre, kasımda geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 20,6 ile sermaye malı imalatında kaydedilirken, bunu yüzde 13,9 ile ara malı imalatı, yüzde 12,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 6,2 ile de enerji izledi. Söz konusu dönemde dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 0,9 gerileme meydana geldi. Alt sektörler itibariyle de en yüksek üretim artışı yüzde 31,0 ile ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatında kaydedildi. Bu sektörü yüzde 30,2 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, yüzde 26,7 ile motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı takip etti.
Elektrikli teçhizat imalatında yüzde 25, diğer imalatlarda yüzde 24,8, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında yüzde 20,7, içeceklerin imalatında yüzde 18,8, ana metal sanayiinde yüzde 17,5, bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında yüzde 15,4, kauçuk ve plastik ürünlerin imalatında yüzde 14,7 oranında artış kaydedildi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksi rakamlarının, ihracatla sanayi üretimi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, 'ihracata yönelik siparişlerin, sanayi üretimini artırdığını' kaydetti. Çağlayan, yazılı açıklamasında, TÜİK sanayi üretimi ve ihracat endekslerinin, ihracatla sanayi üretimi arasında yüzde 73 oranında doğru orantılı bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Çağlayan,"Üretimin motorunun ihracat olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya konuyor' dedi.
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, sanayi üretimindeki artışın olumlu olduğunu, 2011'de artış trendlerinin devam etmesi için alınan kararların uygulamasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Koca, “Belirli bir zamandır sürekli yükseliş halinde olan bu rakamların giderek ülke ekonomisini daha iyi düzeylere taşıma eğiliminden çıkamadığı anlaşılıyor. Rakamlar önemlidir” dedi.
Yazılı bir açıklama yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretimindeki kesintisiz artışın 2010 yılının 11. ayında da devam etmesinin beklenen olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, bunun, dördüncü çeyreğe yönelik büyüme beklentilerini de destekler nitelikte olduğunu ifade etti.