İtalyan bilim adamları, tamamen oksijensiz ortamda yaşayan ve çoğalan ilk hayvanı Akdeniz'in derinliklerinde keşfettiler.
Ancona Üniversitesi Marche Politeknik'ten araştırmacılar, Akdeniz'in tabanında "Loricifera" (zırhlı solucanlar) ailesine mensup üç yeni türe rastladı.
Ekibin başındaki Roberto Danovaro, oksijensiz yaşayan hayvanın yaklaşık bir milimetre boyunda olduğunu ve koruyucu kabuğunun içinde bir denizanası gibi göründüğünü belirtti.
Üç yeni türden birine Danovaro'nun eşinin isminden esinlenilerek "Spinoloricus Cinzia" adı verilirken, diğerlerine henüz resmi bir isim verilmedi.
Akdeniz'in Atalante havzasındaki canlı fauna araştırmaları için son 10 yılda yapılan üç ayrı bilimsel araştırma sırasında keşfedilen deniz hayvanlarının oksijensiz ortamda nasıl yaşayabildikleri ise gerçek bir sır.
Girit adasının 200 kilometre batısında ve 3,5 kilometre derinliğindeki L'Atalante havzasında oksijen neredeyse tamamen tükenmiş durumda.
Canlı tespit edilen bu üç yeni türden ikisinde yumurtalarının da bulunduğunu belirten araştırmacılar, canlı bir hayvan bulmayı ummadıkları bir yerde karşılaştıkları bu hayvanları oksijensiz yaşayabildiklerini göstermek için canlı dışarı çıkarmanın olanaksız olduğunu kaydettiler.
Araştırma ekibi, buna karşın yumurtaları gemide tamamen oksijensiz bir ortama aktarmayı başardı.
Şimdiye dek sadece bakterilerin oksijensiz ortamda yaşayabildikleri düşünülürken, keşfedilen bu hayvanların üzerinde yapılacak araştırmaların yeni ufuklar açması bekleniyor.