Et ithalatında son noktaya gelinirken, üreticinin sesi her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, elindeki hayvanları kesime verip, fiyatın yüksek olduğu dönemde ahırına genç hayvan bağlayan besicilerin şu an büyük zararda olduğunu söyledi
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, et fiyatındaki artışın aslında tüketici fiyatındaki artış olduğunu sürekli vurgulamalarına karşın, piyasada etin kilosu 40 liraya çıktığı dönemde besicinin 16 liraya karkas et sattığının ısrarla görülmeyip ithalat kararı alındığını iddia etti. Karabulut, “Et ithalatıyla karşılaşacağımız ilk sorun, bir besi dönemi olan, önümüzdeki 6-7 ay içinde Türkiye'de besicilik yapan kişi sayısının önemli oranda azalacağıdır' dedi.
Et fiyatlarındaki artışa paralel olarak yeni besiye alınan genç danaların fiyatının da arttığını, tek işi bu olan, işçi çalıştırarak istihdam sağlayan besicinin de ahırını boş bırakmamak için çok yüksek fiyatlardan genç dana bağladığını anlatan Karabulut, şunları kaydetti: “Besici, genç danaların canlı kilogram fiyatını 13 liradan aldı. Et ithali açıklamasıyla birlikte şimdi de genç danaların baskül kilogram fiyatı 8 liraya düştü. Elindeki besi hayvanlarını kesime verip, fiyatın yüksek olduğu dönemde ahırına genç dana bağlayan besici, şuan büyük zararda. Ahırında 100 genç hayvan bulunan üreticinin, fiyatlar böyle düşmeye devam ederse zararı 80 bin lirayı bulur. En küçük işletme sahibi besiciyi 50 bin lira zarar bekliyor.'
Öte yandan, Et Balık Kurumu'nun (EBK) toplam 4 bin 25 tonluk kasaplık sığır eti ithal etmek amacıyla 4 Mayıs Salı günü düzenlediği ilk ihaleye en düşük teklifi veren Berlin merkezli Hacılar şirketinin sahibi Rıfat Kazancıoğlu, her şeyin şeffaf olarak yapılacağını ve ithalatın 10 gün içinde gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Kazancıoğlu, yaklaşık 25 TIR ile nakliyatın Ankara'ya yapılmasını planladıklarını kaydetti.
Et ve Balık Kurumu (EBK) Yönetim Kurulu, canlı kasaplık sığır alımı ihalelerini, 'serbest rekabet şartları oluşmadığı' gerekçesiyle iptal etti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 4 ve 6 Mayıs 2010 tarihlerinde Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'nün de uluslararası piyasalarda iki ayrı ihaleye çıktığı ve katılımcılardan fiyat teklifleri aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi: '4 ve 6 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılan canlı kasaplık sığır alımı ihaleleri, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu'nca iptal edilmiştir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığıyla en kısa sürede yeniden ihaleye çıkma kararı almıştır. EBK'nın 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için yaptığı ilk ihaleyi Berlin Merkezli Hacılar Türkiş Helal Gıda kazanmıştı. Dün gerçekleşen ikinci ihaleye ise sadece Ürdün kökenli bir firma olan Khaled Hijazi katılırken 5 bin ton canlı kasaplık sığır ithalatı için 20 milyon 997 bin 500 dolar teklif vermişti.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, 'Dinimizce etlerinin yenmesi helal olan hayvanlar, nerede yetişirse yetişsin, İslam'ın öngördüğü şartlarda kesilmesi halinde yenmesinde dinen sakınca yoktur' dedi. Prof. Dr. Aktan, hayvanların Türkiye'ye canlı olarak getirileceğini ve burada kesileceğini belirterek, bu durumda bir sorun yaşanmayacağını bildirdi. İslam'ın yenilmesini uygun gördüğü ve görmediği hayvanlar olduğunu ifade eden Aktan, kırmızı etli hayvanlardan koyun, keçi, sığır, manda, deve etlerinin yenilebileceğini söyledi. Aktan, 'Etlerinin yenmesi helal olan hayvanlar, nerede yetişirse yetişsin İslam'ın öngördüğü şartlarda kesilmesi halinde, yenmesinde dinen bir sakınca yoktur. Dışarıda doğmuş büyümüş ve beslenmiş hayvanın bizde yetişenlerden harama sebep olabilecek bir farkı bulunmuyorsa rahatlıkla yenebilir' diye konuştu.
Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) 5 bin ton kasaplık sığır ithalatı amacıyla düzenlediği ihaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, “İthalat Türkiye'de yetiştiricilere vurulan bir hançerdir' değerlendirmesinde bulundu. İhaledeki tekliflere göre hesaplama yaptığını, etin kilosunun 12-13 liraya geleceğini anlatan Öğüt, “Hükümet yanlış yolda. Bu, Türkiye'de yetiştiricilere vurulan bir hançerdir' dedi. Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut'un kendisini aradığını ve “5 bin danamız var. Canlı olarak kilosunu 8 liradan vermeye hazırız” dediğini anlatan Öğüt, “Bu da firesini düştüğünüz zaman 12 liraya gelir. O zaman ithalat niye?' diye konuştu. Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (BDSYB) Başkanı Kamil Özcan, hükümetin et ithal etmek için ihale açmasına tepki göstererek, “Bizim, Avrupa üreticisini kalkındıracak, destekleyecek paramız yok' dedi.