Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu Başkanı Rızanur Meral, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki yargı sistemine güvenmediğini belirtti. Meral,“Ortadoğulu bile hukukumuza güvenmiyor. Paralar İngiltere ve ABD'ye akıyor” dedi
Türkiye İşadamları ve Sanayiceler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, anayasa değişikliği referandumunun sadece Türkiye'den değil yabancı yatırımcılar tarafından da merakla izlendiğini söyledi. Gazetemiz ekonomi servisi çalışanlarıyla iftarda bir araya gelen Meral, 12 eylülde yapılacak referandumu, sadece demokratikleşme açısından değil Türkiye ekonomisi açısından da önemli bir eşik olarak nitelendirdi. Türkiye'nin son sekiz yılda yakaladığı çıkışta en önemli faktörün siyasi istikrar olduğunu vurgulayan Meral, sandıktan hayır oyunun çıkmasıyla kazanılan istikrarın zedeleneceğini ve kazanımların yüzde 50'sinin kaybolacağını öne sürdü.
Meral, referandumdan evet çıkması durumunda ise yerli ve yabancı yatırımların hızlanacağını, ertelenen talebin devreye girmesiyle insanların mal yetiştiremeyeceğini ifade etti. Mevcut durumda yabancı yatırımcıların Türkiye'den endişe ettiğini dile getiren TUSKON Başkanı, yapılan yatırımların yargı engeline takılmasının Türkiye'ye olan güveni sarstığını vurguladı. İETT arazisinin Dubaili şirkete satışının iptalini ve Sanko Holding'in enerji yatırımının durduruluşu örnek olarak gösteren Meral, “Bunu gören yatırımcı Türkiye'ye gelir mi?” diye konuştu. Yatırımcılar açısından, önünü görebilme adına referandumu önemsediklerini belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Yatırımcılar, yüksek yargının ekonomiye daha az müdahalesinin olduğu bir Türkiye görmek istiyor. Yatırımların ve yatırımcıların cinsini, türünü, rengini yargı belirlememeli” dedi.
İş dünyasındaki sivil toplum kuruluşlarının sayısının çoğalmasını Türkiye için bir rahmet olarak nitelendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin şu anki dış ilişkilerini hiçbir sivil toplum kuruluşunun tek başına üstlenmeye gücünün yetmeyeceğini vurguladı. Meral, bu organizasyonların farklı kuruluşlar aracılığıyla yapılmasının doğal olduğunu, iş dünyasının da kendileri gibi pozitif düşünen kuruluşları tercih ettiğini söyledi.
Piyasalarla ilgili bilgiler de veren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, piyasalarda büyük bir hareketlilik gözlendiğini, “Son yılların en hareketli Ramazan ayını yaşıyoruz” ifadesiyle dile getirdi. Gıda başta olmak üzere bir çok sektörde satışların yüksek oranda arttığını anlatan Meral, “Demir-çelik satışlarında bile artış var. Ben bunu inşaat sektörünün yeniden hareketlenmesine bağlıyorum. Aynı zamanda ihracat da kuvvetli. İş makinaları sektöründe bile temmuz sonu itibariyle 7 aylık rakamlara bakıldığında yüzde 101'lik artış söz konusu” dedi. Kral Abdullah, Özal ve Bakanlar Kurulu'nun özel izniyle Boğaz manzaralı tepeyi, malikane yapmak için 27 milyon dolara satın aldı. Bu kez de yapılaşma izni çıkmadı. Yapılaşma izni çıkmayınca elindeki binayı 17 milyon dolara sattı.
Halk oylaması nedeniyle son günlerde ekonomi dünyasının sivil toplum kuruluşları arasında tatlı bir demokrasi rekabeti yaşandığını belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TÜSİAD da dahil görüşü evet ya da hayır olsun tüm sivil toplum kuruluşlarının referandum sürecine katkı sağlaması gerektiğini ifade etti. İş dünyasında ilk 'evet' diyen kuruluşun TUSKON olduğunu söyleyen Meral, “Evet diyenleri çok görüyoruz da delikanlı gibi çıkıp da 'hayır' diyene rastlamadık. Meral, referandum konusundaki eleştirileri demokrat kimliğiyle savuşturmaya çalışan TÜSİAD için ise “Madem demokratız diyor; neden TÜSİAD içinden alternatif ses çıkmıyor?” ifadesini kullandı.
Piyasalardaki hareketliliğin kalıcı olabilmesi için Merkez Bankası'nın (MB) faizleri düşürmesi gerektiğini söyleyen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, MB'nin ekonomiye iyilik etmediğini öne sürdü. Meral, şunları söyledi: “Faizler hâlâ yüksek. Piyasanın canlanmasının yolu faizlerin düşmesinden geçiyor. Faiz aylık 0.5 olsa Türkiye'de alacak konut bulamazsınız. Beyaz eşya yetiştiremezsiniz. Talep patlaması yaşanır. Türkiye'de arz fazlası var. Böyle bir ortamda enflasyondan korkulmaması lazım. Arz fazla olduğu için de enflasyon yükselmez. Tekstilde mi fiyat artar? Öyle bir rekabet var ki imkansız bu.”
TUSKON'un özelikle Afrika ile güçlü bağlar kurduğunu anlatan Meral, “Osmanlı Devleti nedeniyle bize inanılmaz bir sevgi var. 51 üyeli Afrika Birliği'nin Başkanı, “İlerleyen yıllarda Avrupa ülkeleri, Afrika ile ilişki kurabilmek için Türkiye'yi aracı yapmak zorunda kalacak' demişti. Bu sözü çok önemsiyoruz” dedi.