İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı Cephe Düzenleme Projesi çerçevesinde Havra Sokağı'ndan Şadırvanaltı Camisi'ne kadar olan bölümü de yeniledi. Büyükşehir, 5. etap için hazırlanan projeleri ise onay için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na gönderdi.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı eski kimliğine kavuşturmak için kapsamlı çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk 3 etabın ardından başladığı 4. etap çalışmalarını da tamamladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 'Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi' kapsamındaki 4. etap çalışmaları 4 ay sürdü. Kemeraltı'ndaki bu son çalışmalar, Güney'de Havra Sokağı'ndan Kuzey'de Şadırvanaltı Camii'ne kadar olan yaklaşık 165 metre uzunluğunda bir bölümde gerçekleşti. Çalışmada, daha önceki etaplarda olduğu gibi, tarihsel dokunun algılanmasını olumsuz etkileyen, dokunun karakterini bozan eklentiler kaldırılıp binaların sıva ve boyaları özgün yapısına uygun olarak yenilendi; cumba, kepenk ve doğrama gibi ahşap yüzeyler onarıldı, binaların orijinal halinde var olup zamanla kaybolmuş eksik elemanlar benzer malzemeler kullanılarak tamamlandı, yıpranmış olanlar onarıldı. Yapıların cephelerine asılmış ve görüntü kirliliği yaratan tabelalar ve ışıklı panolar ise kaldırıldı. Kemeraltı Çarşısı'nda tarihi doku karakterinin algılanmasına engel oluşturan eklentileri kaldırmayı ve cepheler özelinde yapıların bakım ve onarımı gerçekleştirmek amacını taşıyan 'Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi'nin ilk etabı Eylül 2007 tarihinde başlatılmıştı.
Projenin ilk etabı çerçevesinde Kemeraltı'nın Konak girişinden itibaren 215 metrelik mesafede Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi ile 852 Sokak köşesindeki simitçiye kadar olan bölümünde bulunan toplam 49 parsel ve 72 işletmenin Anafartalar Caddesi'ne bakan cepheleri ile köşe parselleri ele alınmıştı. Projenin ikinci etabı, kuzeyde Kemeraltı Camii'nin hemen yanı başındaki sebilin bulunduğu 853 Sokak'tan başlayıp Başdurak Camii'nden bir sonraki adayı içine alan bölgeye kadar uzanmış, bu alandaki 250 metrelik mesafede yer alan 93 parselde çalışma yapılmıştı. Ayrıca bu kapsamda; Milli Kütüphane Caddesi'ndeki Güzel İzmir Hanı ile Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi'nin yanındaki 853 Sokak'ta yer alan 4 yapının cepheleri de düzenlenmişti. Üçüncü etap kapsamında ise 875 Sokak ile 919 Sokak köşesinden Havra Sokağı'na kadar olan, 190 metre uzunluğunda ve 101 parselden oluşan bölüm yenilenmişti. Kemeraltı Çarşının geneline yayılması hedeflenen cephe düzenleme projesi kapsamında 5. etap projeleri tamamlandı ve incelenmek üzere İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na gönderildi. Şadırvanaltı Camii ile Eşrefpaşa Caddesi'ni birbirine bağlayan 912 sokak üzerinde yer alan 88 parseli kapsayan 5. Etap uygulaması Koruma Bölge Kurulu'nun projeyi onaylamasının ardından ihale edilerek diğer etaplarda olduğu gibi hızla gerçekleştirilecek.