Güneydoğu'da kuraklık yüzünden saman fiyatları 8 kat arttı. Geçen yıl 4 kuruştan satılan saman bu yıl 35 kuruştan geri alındı.
Güneydoğu'da yaşanan aşırı kuraklık saman üretimini de vurdu. Piyasa ihtiyacını karşılamayan samanın fiyatı geçen yıla göre ortalama 8 kat artarak buğday fiyatını geçti.
Bölgedeki kuraklık nedeniyle saman üretimi geçen yıla göre yüzde 90 oranında düştü. Meralarda da ot yetişmemesi üzerine hayvan üreticileri saman bulma arayışına girdi. Geçen yıl kilogramı 4 kuruş olan beyaz samanın fiyatı 35 kuruşa yükseldi. Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde saman ticareti yapan Mehmet Emin Araz, yıllardır saman alım satımıyla uğraştığını, ayrıca saman arayanlara aracılık yaptıklarını belirterek, köylere götürdükleri alıcılardan bir miktar saman ya da ücret aldıklarını söyledi. Bölgedeki aşırı kuraklık nedeniyle hububat yetişmediği gibi bitkilerin boy atmadığı için saman da bulunamadığını anlatan Araz, 40 yaşında olduğunu ve ilk kez saman bulamadıkları bir durum yaşadığını söyledi.
Piyasadaki saman çeşitleri ve fiyatlarını aktaran saman tüccarı Mehmet Emin Araz, geçen yıl 4 kuruş olan tırmık samanının 25 kuruş, 15 kuruş olan mercimek samanının 50 kuruş, 4 kuruş olan normal patoz samanının 30kuruş ve 10 kuruş olan keleli samanın ise 35 kuruştan satıldığınıbildirdi.Saman tüccarlarından Şerif Yavuz ise, geçen yıl Bismil ilçesinde en az 400 kişinin, işçilik, nakliyecilik ve ticareti olmak üzere saman işiyleuğraştığına dikkat çekerek, bu işle ailelerini geçindiren kişilerin şimdi işsiz olduğunu belirtti.
Çiftçi Ekrem Araz ise, bu yıl ki saman fiyatlarının geçen yılın arpa vebuğday fiyatını bile geçtiğini belirterek, şöyle dedi:"Geçen yıl en iyi buğdayın kilogramı 40 kuruştan satıldı. Piyasada 30kuruşa bile buğday satıldı. Ama maalesef bu yıl saman fiyatı geçensenenin buğday fiyatını geçti. Çünkü kışın yağmur yağmadı, bitkileryeşermedi. Sulama imkanları da olmayınca hububat yetişmedi. Bu nedenlebölgede ekin olmadığı gibi saman da yok.Şimdi bölgede saman çok az ve başka bölgelerden nakliye maliyetiekleyerek pahalıya saman buluyoruz. Mazot fiyatlarındaki artış belli. Buişin nakliyeciliği, işçiliği var, esnaf da kar edecek tabii. Böyleolunca saman fiyatları yükseldi. Vatandaşların çoğunluğu hayvanını eldençıkarsa da hayvanı olanlar mecburen saman alıyor."Nakliyecilik yapan Şemsettin Gül ise sulama imkanlarına sahip olan bazı tanıdıklarından aldığı samanı satarak para kazandığını anlatarak, geçen yıl 750 YTL'ye sattığı yaklaşık 10 tonluk bir kamyon dolusu samanı şimdi 3 bin 500 YTL'ye rahatlıkla sattığını söyledi.