Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 'İranlı liderleri, nükleer enerji programıyla ilgili anlamlı bir diyaloğa ikna edebilmek için BM'nin, Tahran yönetimine yönelik sert tedbirler alması gerektiğini' savundu.
Fransa'da görevli yabancı diplomatlara hitaben yaptığı konuşmada Sarkozy, 'AB'nin de İran'a baskı yapılması konusunda ayrıca sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini, böyle bir konu karşısında tereddüt etmenin ya da kaçamak konuşmanın, büyük bir sorumluluk yükünü beraberinde getireceğini' söyledi.
Sarkozy, sadece müeyyide hedefinin, İran'ı müzakere masasına gitmeyi zorlayacağını sözlerine ekledi.
Nicholas Sarkozy, tüm çabalarına ve işbirliği tekliflerine rağmen İranlı yetkililerin çıkmaz sokak olan radikalizmde sıkışıp kaldıklarını ve kendi halklarının baskı altında tutulmasına katkıda bulunduklarını ifade ederek, "Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nin, sert önlemler almasını ve AB'nin de sorumluluklarını üstlenmesi istiyor" dedi.
Nicholas Sarkozy, ayrıca Kuzey Kore'yi de uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlamak için benzer bir yolun izlenmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
İran, savaş başlığı yapmak için kullanabileceği düşünülen uranyumun büyük bölümünü hızlı şekilde ihraç etmeyi reddettiğini bildirmişti.
UAEK'nin hazırladığı, ABD, Rusya ve Fransa tarafından da kabul edilen, ancak Tahran yönetiminin reddettiği öneri, İran'ın düşük ölçekte zenginleştirdiği uranyumun yüzde 80'ini iade edilmek kaydıyla yüzde 20 oranında zenginleştirilmek üzere Rusya'ya, yakıta dönüştürülmesi için de Fransa'ya gönderilmesini öngörüyor.
Tahran yönetimi ise ihtiyacı oranında zenginleştirilmiş uranyumu temin için ilgili ülkelerden doğrudan satın alma, kendi topraklarında eş zamanlı değiş-tokuş yapma ve son olarak da yerli üretimi öneriyor.