Türk Dışişleri'nin, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için mutabık kalmasına Rusya'dan da destek gelirken Ermeni Lider Sarkisyan, "Karabağ sorununun çözümü için ilerleme şansımız var" dedi
Türkiye ve Ermenistan'ın ilişkileri normalleştirme yönünde anlaştıkları ve bu amaçla bir yol haritası öngörüldüğü açıklamaları üzerine Rusya Devlet Başkanı Medvedev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'dan olumlu mesajlar geldi. İki lider Karabağ sorununun çözümüne yönelik olumlu mesajlar verirken, Azerbaycan yönetimi ise, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının, Karabağ sorununun çözüme kavuşturulmasına paralel olarak yürütülmesini istedi.
Önceki gece Ermenistan ve Türkiye'nin yaptığı eş zamanlı açıklamaların ardından, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elkhan Polukhov da, "Her bağımsız devlet, başka devletlerle ilişki kurma hakkına sahiptir. Ayrıca Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinden ve iki ülke arasındaki sınırların, Ermeni birliklerin işgal edilen Azeri topraklarından çekilmesine paralel olarak açılmasından yanadır" dedi.
Polukhv, Türkiye'nin kendilerini gelişmelerden haberdar edip etmediğine ilişkin bir soruya da, "İki bilgi alışverişinde bulunuyor" diye cevap verdi. Bu arada, Azerbaycan'ın Savunma Komisyonu Üyesi Aydın Mirzazade, Karabağ sorununu çözüme kavuşturmadan varılacak bir anlaşmanın kabul edilemeyeceğini söyledi.
Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Zakir Haşimov da, Türkiye ile Azerbaycan'ın 'iki devlet bir millet' ilişkisi içinde olduğunu belirterek, 'İki kardeş ülke arasında kriz olabilir mi?' dedi. TBMM'de, 23 Nisan nedeniyle verilen resepsiyonda bir soru üzerine Haşimov, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın kendilerine güvence verdiğini belirtti.
Mutabakat metninde yer alan konulardan bazıları şunlar:
Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ı Moskova'da ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde "olumlu yönde bir hareketlenme" olduğunu söyledi. Medvedev, "Gelin ekonomik, siyasi, insani ve bölgesel sorunları ele alalım. Yukarı Karabağ hakkında da konuşalım" ifadelerini kullandı. Sarkisyan ise, "Sorunun çözümü konusunda ilerleme sağlama şansımız var" dedi.