Lojistik hızlanacak ticaret katlanacak

Yılmaz Yıldız
00:0019/01/2011, Çarşamba
G: 18/01/2011, Salı
Yeni Şafak
Lojistik hızlanacak ticaret katlanacak
Lojistik hızlanacak ticaret katlanacak

MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu'nun düzenlediği toplantıda Türk lojistik sektörünün şu an 50-55 milyar dolar olan büyüklüğünün, altyapı yatırımlarıyla 100 milyar dolara çıkabileceği belirtildi. Toplantıda, küresel rekabette hemen her kalemde fiyatların birbirine yaklaştığı ifade edilirken, satış maliyetlerinde fark oluşturacak tek alanın lojistik olduğu vurgulandı

MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu'nun İstanbul İstişare Toplantısı'nda sektörün sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, hazırladıkları lojistik sektör raporunda çözüm önerilerini 6 ana başlık altında özetlediklerini ve bu raporun özetini ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdiklerini söyledi.

İHRACATA ÖNEMLİ KATKI

Sanayi Strateji Belgesinde lojistik sektörünün yer almasının sevindirici olduğunu belirten Aras, "Türkiye'nin coğrafi konumunun sunduğu imkanları değerlendirmek için lojistik sektöründeki atılımlar büyük önem arzmektedir. Lojistik sektörünün bölge ülkelerle entegre olacak şekilde gelişmesi Türkiye'nin ihracatına önemli katkılar yapacaktır" dedi.

HEDEF GLOBAL ZİNCİRLER

Lojistik Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, ise 'lojistik sektrünün süreçlerini anlatırken, küreselleşen dünya pazarında öne çıkabilmek için, global tedarik zincirleri içiresinde yer alacak lojistik alt yapıyı kurmamız gerektiğine dikkat çekti. Tanyaş, "Bundan sonraki rekabet şirketler arasında değil zincirler arasında olacak" diye konuştu. Tanyaş, "En düşük maliyetle rafta olmak zorundayız. Bunu getirecek sektör de lojistik sektörüdür" dedi.


Bağımsız bir üst kurul şart oldu

UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Uzakdoğu mallarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını gerektirecek bir avantaj olmadığın ifade etti. Erkeskin, aktarmalardaki maliyetlerin de düşük olduğunu sözlerine ekledi. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde herkesin lojistik sektörüyle ilgili bir çalışması olduğunu belirten Erkeskin, bunların koordine edilmesi için bağımsız bir lojistik üst kurulu oluşturulması gerektiğini söyledi.


Potansiyel 100 milyar dolar

Şu an 50-55 milyar dolarlık bir ticarete aracılık eden Türk lojistik sektörünün potansiyelinin 90-100 milyar dolarlık bir pazar olduğunu kaydeden Tanyaş, ürünlerin satış fiyatında lojistiğin maliyetinin yüzde 4-20 seviyesinde olduğunu, bu maliyetin ise yüzde 40-60'ını taşımacılığın, yüzde 20-30'unun stok tutmanın, yüzde 15-25'sinin de depolama maliyeti olduğunu belirtti. Dünyada sektörler arasında maliyetlerin hemen hemen birbirine yaklaştığını belirten Tanyaş, satış maliyetlerinde fark oluşturacak tek alanın lojistik olduğunu vurguladı.